Po 9 dnech v ledové pasti: Záchrana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Po 9 dnech v ledové pasti: Záchrana!

Evakuace začala.
Evakuace začala. (Foto ČTK, EPA )

Na Štědrý den uvízli v ledovém pekle a 9 dní se pak báli o holý život. Boj o záchranu turistů a vědců z paluby ruské lodi Akademik Šokalský, která zamrzla v krách Antarktidy, včera skončil. Všichni byli evakuováni vrtulníkem do bezpečí.

Vědecký tým doplněný turisty odrazil od břehů Nového Zélandu 28. listopadu. Měl v plánu zopakovat 100 let starou cestu výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice prováděli obdobná měření, aby zjistili, jak se antarktické prostředí v průběhu století změnilo.

Loď ale 24. prosince uvízla 2800 kilometrů jižně od Tasmánie v silném ledovém příkrovu. Nemohla tam ani zpět a nezachránily ji ani ledoborce, které se vydaly na pomoc. Spásu přinesla až evakuace vrtulníkem z čínského ledoborce Sněžný drak, který zakotvil 22 kilometrů od uvízlé lodi.Stroj byl schopen na poprvé pobrat na palubu jen 12 z 52 cestujících, uskutečnilo se tedy víc letů. „První pasažéři odletěli ve 20.08, vysazeni byli na australský ledoborec Aurora Australis,“ sdělil kapitán lodi Igor Kiseljov. O chvíli později hlásil vedoucí výpravy: „Dokázali jsme se dostat na Auroru všichni.“
Každý let trval 45 minut, záchranná akce tudíž trvala skoro šest hodin, přes půlnoc. Nebyl to problém, v Antarktidě je totiž zrovna léto, a i v noci je tedy světlo jako za dne.

Potopení nehrozilo
Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není. Potopení lodi podle odborníků nehrozilo a zásoby potravin měla výprava na několik týdnů. Dvaadvacetičlenná ruská posádka po evakuaci vědců na plavidle zůstane.



Autor:  so

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.