Patrika s mozkovou obrnou léčí psí kamarádka: Bonny mu uvolňuje svaly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Patrika s mozkovou obrnou léčí psí kamarádka: Bonny mu uvolňuje svaly!

Patrik s fenkou Bonny, která mu pomáhá od bolestí.
Patrik s fenkou Bonny, která mu pomáhá od bolestí. (Foto Aha! – Slávka Červená,)

Patrik (13) ze Zubří na Vsetínsku trpí nejtěžším, čtvrtým stupněm dětské mozkové obrny (DMO). Potřebuje celodenní péči a navíc trpí silnými bolestmi ztuhlých svalů. Kromě rodiny a lékařů o něj nyní pečuje i fenka Bonny (2), která mu pomáhá uvolňovat, »rozvazovat« zatuhlé svaly.

„Syn, kterého moc milujeme, se narodil v sedmém měsíci s tím nejtěžším stupněm DMO. Potřebuje neustálou péči. Ale nikam bychom ho nedali,“ říká láskyplně maminka Anna (40), která se stále usmívá a vyzařuje z ní neuvěřitelná energie, přestože péče o Patrika je velmi namáhavá.

Chlapec navštěvuje jednou za měsíc speciální školu, kde má individuální program. Rodiče s ním jezdí dvakrát denně na procházky. Vždy, když potkali pejsky, Patrik na ně hezky reagoval. Tak přišli na myšlenku asistenčního pejska. Nyní se jejich syn dočkal na míru vycvičené fenky zlatého retrívra Bonny (2). „Hned si ji oblíbil. Umí jí pohladit, lehává na ní. Krásně se mu vždy uvolní ztuhlé svaly, zklidní se,“ popisuje její léčitelské schopnosti maminka.

Bonny je všestranná pomocnice. „Nosí jeho věci, otevírá dveře. Je pro něj i pro mě velká kamarádka a společnice. Jsme za ni moc vděčni,“ svěřila se maminka, která tráví se synem nejvíce času. Tatínek Libor (46) musí vydělávat. Rodina splácí hypotéku, za kterou pořídila starší domek a přebudovala ho na bezbariérový.

Výcvik stojí 200 000 Kč

Stát přispívá jen na výcvik vodících psů pro nevidomé. Asistenční pejsky pro další postižené vychovává v projektu Psí oči od roku 2008 nadace Leontinka. Předáno bylo již 40 pejsků, výcvik jednoho přijde na 200 000 Kč. Chcete na jejich výcvik přispět? Můžete na čísle účtu: 2512300102/2600.

Dětská mozková obrna

Je důsledkem poškození mozku během vývoje, může k němu dojít již v těle matky, při porodu či v raném dětství. Má za následek nedostatečnou kontrolu hybnosti a vadné držení trupu a končetin. Tzv. spastická forma se vyznačuje ztuhlostí svalů. Jde o nevyléčitelné onemocnění.






Autor: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.