Babiččina zahrádka na Floře Olomouc: Jak květiny pomáhají?

Zcela netradičně se u příležitosti 55 let svého trvání představuje nejstarší květinářská výstava v ČR a největší ve střední Evropě– Flora Olomouc. Na své si na ní přijdou totiž i mlsouni. Letní etapa je zaměřena především na bylinky a další rostlinky užitečné v kuchyni. Mnohé možná překvapí, že si lze pochutnat např. na macešce, begonii, karafiátu a dalších květinách. Jak s nimi v kuchyni naložit?
Karafiát – hvozdík
Okvětní plátky, které mají hřebíčkovou chuť, se hodí do nápojů a dezertů. Mají uklidňující účinky.
Levandule
Skvělá ozdoba na moučníky, provoní masa, džemy a rosoly. Snižuje tlak a zklidňuje.
Maceška
Nahořklé květy nádherně nazdobí chlebíčky a zvýrazní jejich chuť. Podpoří trávení tučných pokrmů.
Begonie
Jsou nakyslé, a tak nahradí např. na tvarohovém koláči rebarboru.
Chryzantémy
Hodí se výborně do pomazánek – středy květů jsou nahořklé, okvětní lístky mají celerovou příchuť.
Měsíček lékařský
Ovocné a zeleninové saláty obohatí medová vůně okvětních plátků. Navíc obsahuje látky, které zpevňují cévy a utužují zrak.
Lichořeřišnice
Od ředkvičky je chuťově k nerozeznání, navíc ale její zářivé květy či sytě zelené listy efektně nazdobí saláty, chuťovky či pečená masa.
Kmín
Jako koření ho používaly hospodyňky již ve starověku. Koření se s ním chleba, brambory, pečeně, omáčky, saláty a další jídla.
Kdy přijít?
Areál výstaviště Flora včetně sbírkových skleníků a botanických zahrad je otevřen až do neděle od 9 do 18 hodin.
Vstupné:
Dospělí: 100 Kč
Studenti, důchodci: 80 Kč
Děti do 15 let: 30 Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti) 210 kč
Děti do 10 let v doprovodu rodičů, ZTP a ZTP-P zdarma