Takhle řádil Kyrill… Čtyři mrtví! Škody za stovky milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Takhle řádil Kyrill… Čtyři mrtví! Škody za stovky milionů!

V Otradovické ulici v Praze 4 převrátil poryv větru stavební jeřáb. Stroj se zřítil na čtyři zaparkovaná auta, nikoho nezranil.
V Otradovické ulici v Praze 4 převrátil poryv větru stavební jeřáb. Stroj se zřítil na čtyři zaparkovaná auta, nikoho nezranil. (pro Aha! – Jaroslav Klíma, Vladimír Liška, ČTK, HZS Praha)

PRAHA – Noc hrůzy! Česko se pomalu vzpamatovává z nočního běsnění orkánu Kyrill, který lámal, ničil a zabíjel. Nejhůře dopadl jihozápad republiky… Oddechnout si ale ještě nemůžeme. Dnes a zítra to bude zřejmě to samé!

● Čtyři mrtví! Ve Vestci u Prahy spadl strom na auto a zabil dva bratry (21 a 19). Ve Slunečné na Českolipsku další strom připravil o život hasiče, který likvidoval škody. A v Řevnicích u Prahy spadl strom na důchodce, když odklízel pozůstatky vichřice.
● Milion bez proudu! Více jak milion lidí se ocitlo v noci na pátek bez proudu.
● Hasiči na roztrhání! Vyjížděli více než 3500krát. Šlo o největší počet zásahů za posledních 5 let – od katastrofálních povodní v roce 2002.
● Linky se netrhly! Hasiči z celé ČR přijali okolo 23 000 volání na tísňové linky 112 a 150.
● Hrozivé škody! Vítr napáchal tisíce škod za stovky milionů korun.
● Nic nefungovalo! Vichřice ovlivňovala i služby mobilních operátorů, nefungovaly bankomaty Komerční banky a ČSOB, vinou poškozených vysílačů mělo výpadky rozhlasové vysílání.
● Lesní katastrofa! Lesy České republiky hlásí největší kalamitu v historii firmy. Vítr poškodil nebo porazil statisíce stromů.

Jak orkán zabíjel…

1. oběť: Profesionální hasič (†37)Při odstraňování stromu ze silnice ve Slunečné se zřítil další strom na českolipského profesionálního hasiče. Jeho dva kolegové, kteří stačili před stromem uskočit, ho začali okamžitě oživovat, nepodařilo se to ovšem ani jim, ani záchranářům. Zůstala po něm partnerka, kterou si nestačil vzít a která za měsíc porodí jeho dítě.
2. a 3. oběť: dva mladíci (†19 a †21)Ve Vestci u Prahy zemřeli dva mladíci, když se na jejich auto zřítil strom. „Záchranáři se nemohli k mladíkům dostat přes husté větve, po příjezdu hasičů jen konstatovali smrt obou hochů. Muži nepřežili vážné zranění hlavy, řidič měl navíc frakturu dolní končetiny,“ řekla deníku Aha! mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.
4. oběť: Důchodce (†65)Penzistu zabil včera v Řevnicích u Prahy strom, který se skácel pod náporem větru. „Muž zemřel, když odklízel pozůstatky vichřice v ulici 5. května v Řevnicích. Podlehl závažným poraněním hlavy ještě před příjezdem záchranky. Kmen měl zhruba půl metru v průměru,“ sdělila mluvčí středočeské záchranky.

Miminko se kutálelo…

PRAHA – Máma podcenila orkán a »fičák« málem zabil její nemluvně… Na pražském Chodově nechala maminka kočárek se čtyřměsíční holčičkou venku před lékárnou a šla nakupovat. V tu chvíli se ale zvedl vítr, který kočárek nadzvedl, dvakrát ho převrátil a unášel ho do dáli… Nakonec však vše dobře dopadlo, nemluvně bylo v kočárku dobře zabaleno, takže se mu nic nestalo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.