Krutá odpověď úředníků beznohému Václavu Kaňákovi: Nejste invalida! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Krutá odpověď úředníků beznohému Václavu Kaňákovi: Nejste invalida!

Postižený muž ukazuje papíry, podle kterých není invalida.
Postižený muž ukazuje papíry, podle kterých není invalida. (Zbyněk Schnapka / Blesk)

Nemá nohu, ale mrzák není. To se od úředníků dozvěděl Václav Kaňák (72) z Plzně, když na sociálce žádal příspěvek na úpravu auta na ruční ovládání pro invalidy. Nic nedostal a zdůvodnění mu vyrazilo dech. To, že nemá nohu, zdaleka neznamená, že je postižený.

Loni v červnu se panu Kaňákovi změnil život. Lékaři mu zjistili rakovinu kosti a uřízli mu pravou nohu pod kolenem. Senior se vyléčil a chtěl se vrátit k běžnému životu.

Šokující sdělení

„Abych se dostal k lékaři, potřebuji auto. Požádal jsem proto o příspěvek na jeho předělání na ruční řízení. Myslel jsem si, že když nemám nohu, nebude to problém,“ vzpomíná Kaňák. Jenže se mýlil. Po deseti měsících mu úředníci jeho žádost zamítli. Důvod? U Kaňáka nejde o osobu, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí. „Byl jsem z toho v šoku. Znám paní, která je na tom zdravotně mnohem lépe než já, má jen nemocné kyčle a příspěvky na invaliditu dostává,“ říká Kaňák.

To je tedy síla

Ministerstvo práce a sociálních věcí své úředníky v Plzni hájí a vysvětluje, že když máte dřevěnou nohu, tak vám vlastně vůbec nic nechybí. „Ve vztahu k amputaci dolních končetin zákon za těžkou vadu považuje například stav, kdy daná osoba nemůže protézu používat,“ říká mluvčí ministerstva Hana Jandová. A to pan Kaňák zatím může…

Čím trpí Václav Kaňák

*amputace pravé nohy *operace kolenních kloubů *narušená páteř *artróza pravé kyčle  *artróza ramenních kloubů *porucha nervu pravé ruky

MUDr. Hana Holoubková ze dne 7. 11. 2012 a dalších nálezů odborných lékařů. Posudkový závěr zní: Nejde o osobu, která má vážnou vadu nosného nebo pohybového ústrojí... nejedná se o těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí...

Přečtěte si
mariedan1
16. 7. 2013 • 12:00

To je příšerné... Já znám ženskou, která už 10 let bere invalidní důchod (přes 11 tisíc), protože má známého psychiatra, který ji každý rok potvrdí, že je "opravdu moc a moc nemocná". Přitom pracuje na manželův živnostenský list a parádně si užívá. Z toho by se jeden vzteknul. Tady utíkají peníze, tady by to chtělo pořádnou kontrolu. Mám děsný vztek.

illis
15. 7. 2013 • 20:40

To je tak, když má někdo moc rozhodovat. Chudák pán, hlavně, že zbylo na odměny pro Nagyovou, jsme celému světu k smíchu a k lidem, kteří mají handicap, tak se chováme hrozně, tedy naši úředníci. Vzala bych je tou berlí po hlavě, aby se vzpamatovali. Že se nestydíte Plzeňští, kteří jste takto rozhodli . Doufám, že to nepochopitelné rozhodnutí změní a když ne, vyhodit a vyměnit za úředníka, který je chápavý, empatický a rozhodne ve prospěch pana Kaňáka, držím palce. Můj bratr má na obou nohách protézy, ale naštěstí nepotřebuje úpravu automobilu na ruční řízení. Podat proti rozhodnutí odvolání, ale hlavně nepromeškat lhůtu k odvolání. A ještě copak takhle se zeptat ochránce lidských práv ombudsmana JUDr. Pavla Varvařovského, jako pedagoga jsem si ho vážila, dost mne naučil .

winterfreshka
15. 7. 2013 • 16:13

No jistě,čemu se divit??!!Nezaměstnaných opálených flákačů přibývá,těm dají invalidku i na zaražené větry a bílým budou brát někde se to vykompenzovat musí.Všimné od podplácejících kofol je pro Mudr.výhodnější

lukreciaborgia
15. 7. 2013 • 14:27

Znám 23-letého kluka,který pobírá měsíčně 4 000.-Kč ,protože má cukrovku.Jinak normálně pracuje,a to má jako bonus od státu.Když jsem to řekla jednomu rodinnému příslušníku,který si píchá 6x denně inzulin a který se na můj popud na to ptal,tak se mu doktorka vysmála.prý něco takového neexistuje.Myslím si,že by o tom neměl rozhodovat jenom jeden doktor.Protože ten kluk,co má na benzin si nepíchá nic,ale má zvednutý cukr.Sama tomu nerozumím,ale asi bych hnala doktory k odpovědnosti.Asi bych dřevěnou nohou křápla tu doktorku po palici,ať se jí rozsvítí v palici.Pak bych to svedla na šok,nemoc,depresi a různé jiné výmluvy.Jako třeba Nagyová.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.