Jak získat příspěvek na dojíždění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak získat příspěvek na dojíždění!

Náklady na cestu do zaměstnání může uhradit stát.
Náklady na cestu do zaměstnání může uhradit stát.  (Foto: Profimedia.cz)

Jste nezaměstnaní a ochotní za prací dojíždět, ale z ceny jízdného se vám protáčejí panenky? Zkuste si požádat o tzv. příspěvek na dojíždění. Nedosáhne na něj ale každý. Aha! vám prozradí, co o něm potřebujete vědět.

8 věcí, které potřebujete vědět:

1. Žádosti o příspěvek na podporu regionální mobility se podávají na kontaktních pracovištích úřadů práce (ÚP ČR) zatím jen v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji.

2. Abyste si o něj mohli požádat, musíte pracovat mimo obec, ve které máte trvalé bydliště.

3. Musíte být dlouhodobě nezaměstnaní a nový zaměstnavatel vám musí dát pracovní poměr na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, a to delší než 12 měsíců.

4. Žádat příspěvek musíte ještě před nástupem do zaměstnání.


5. Pokud vám Úřad práce ČR žádost schválí, uzavře s vámi písemnou dohodu.

6. Příspěvek můžete dostávat maximálně 12 měsíců.

7. Peníze dostanete až po předložení výplatního listu, který musíte dokládat každý měsíc. Úředníci zkontrolují vaši docházku do zaměstnání a výši hrubé mzdy. Lidé, jejichž výplata je vyšší než průměrná hrubá mzda, příspěvek nedostanou.

8. Našli jste si práci za hranicemi? Peníze nedostanete. Na příspěvek na dojíždění do zahraničí dosáhnou jen obyvatelé Moravskoslezského kraje.

Kdo si může požádat
O peníze na dojíždění si můžou požádat jen nezaměstnaní, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR déle než 12 měsíců. „Žádost ale může podat také uchazeč či zájemce o zaměstnání, který je bez práce i kratší dobu, pokud o ni přišel, či přijde, v důsledku hromadného propouštění,“ vypočítává Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Kolik peněz dostanete
*Výše příspěvku se pohybuje od 1000 Kč do 3500 Kč měsíčně, podle toho, jak daleko dojíždíte. Minimum je 10 kilometrů.
*Výjimkou jsou žádosti, kdy mezi bydlištěm a místem výkonu práce prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou.
*Na nejvyšší částku pak dosáhnou ti, kteří budou za prací dojíždět více než 50 km.

Záleží na ujetých kilometrech
10 – 25 km   1500 Kč
25 – 50 km   2500 Kč
nad 50 km    3500 Kč

Kdo nic nedostane
Na příspěvek si můžou »nechat zajít chuť« nezaměstnaní, kteří u nového zaměstnavatele v posledních 24 měsících už pracovali, nebo kteří bydlí ve stejné obci, kde pracují.

Přečtěte si
Josef124
23. 4. 2023 • 21:56

To jsem vůbec nevěděla, že se platí nějaký příspěvek na dojíždění. i kdybych pominula ty peníze, tak čas strávený v autě na cestě by mi vadil. Našla jsem si proto ubytování na ubytovně v Ústí nad Orlicí http­s://ww­w.pr­onajem-mendrik.cz/ , kde pracuju a domů jezdím jenom o víkendu. To se dá zvládnout.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.