Záhada v muzeu: Socha boha mrtvých se sama otáčí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Záhada v muzeu: Socha boha mrtvých se sama otáčí!

Staroegyptská socha boha Usira je v uzamčené vitríně.
Staroegyptská socha boha Usira je v uzamčené vitríně. (Reprofoto Youtube.com)

 Muzeum v britském Manchesteru řeší neobvyklou záhadu: na výstavě vzácných relikvií se samovolně otáčí asi 25centimetrová soška boha Usira!

Časosběrná kamera během několika dní zachytila, jak se soška v uzamčené skleněné skříni dává do pohybu a pomalu se otáčí zády k návštěvníkům.

„Věřím, že to může mít duchovní význam,“ přiklání se na jejich stranu i kurátor výstavy Cambell Price (29). „Jednoho dne jsem si všiml, že je relikvie otočená. Říkal jsem si, že je to divné, protože jsem jediný, kdo má od vitríny klíč. Obrátil jsem ji proto zpátky, avšak druhý den se dala do pohybu znovu. Asi jsou za tím duchové,“líčí Price nevysvětlitelný úkaz.

Socha, jejíž stáří je odhadováno asi na čtyři tisíce let, byla darována muzeu v roce 1933, do pohybu se ale dala až nyní. Otáčí se jen za denního světla, zásadně proti směru hodinových ručiček, nikdy ne víc než o 180 stupňů, což jí zabere tři dny.

Podle fyzika Briana Coxe způsobují její pohyb jemné vibrace, které vytvářejí návštěvníci výstavy. Proč se ale Usir otáčí v dokonalém kruhu, to už Cox vysvětlit nedokáže.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.