Prolíbejte se májem: Je to zdravé! 10 důvodů proč neodbývat polibky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Prolíbejte se májem: Je to zdravé! 10 důvodů proč neodbývat polibky

Fotografie
Fotografie (internal)

Jak jste včera začali, tak pokračujte i po zbytek měsíce. A líbejte se doslova jako o život. Podle vědců totiž dlouhými vášnivými polibky můžete život i zachránit. Léčí při nich sliny, takže pusa na tvář se nepočítá.

O tom, že líbání je zdravé, jsou vědci skálopevně přesvědčeni. Líbání prý zlepšuje imunitu, pomáhá vybrat toho správného partnera, zbavuje depresí a dokonce i omlazuje obličej. Tohle všechno prý líbání dokáže.

1.    Zahání viry
Vědci tvrdí, že díky líbání získávají ženy imunitu proti takzvanému Cytomegaloviru. Ten má sice ve slinách většina z nás, ale zároveň může poškodit plod v těhotenství. Ženy se prý na něj nejlépe připraví tak, že se se svým partnerem před početím pravidelně a intenzivně líbají.

2.    Prověřuje geny
Podle antropologů stačí pár pořádných francouzáků a tělo podvědomě zjistí, jestli je partner ten pravý. Sliny totiž obsahují vzorek DNA, díky kterému tělo instinktivně pozná ideálního otce nebo matku pro vaše potomky. Je to přitom bezpečnější, než sondovat geny pomocí nechráněného sexu.

3.    Spaluje kalorie
Muckáním s vaším miláčkem sice nespálíte tolik kalorií, jako na běžeckém oválu, ale rozhodně při něm nepřiberete. Za minutu líbání shodíte od 2 do 6 kalorií, takže pokud jste si dopřáli po obědě větrník, osvěžte si dech, protáhněte jazyk a hurá na to. Po hodinové líbačce je větrník fuč.

4.    Formuje obličej
Při líbání se zapojuje až 38 obličejových svalů, člověk se nadechuje 3krát rychleji, a tep srdce se zvedá zhruba o 20 úderů, jak krev vytváří v obličeji ruměnec. Díky tomu pomáhá líbání zpevnit pleť v obličeji a předchází jejímu stárnutí.

5.    Odplavuje stres
Víte, proč jsou zamilované páry tak šťastné? Je to částečně i díky líbání. Při něm se totiž vyplavují hormony štěstí – oxytocin, dopamin a endorfin. Ty stojí z chemického hlediska i za intenzivními pocity zamilovanosti. Roli při jejich vylučování hrají i sliny, takže je při polibcích na čelo, ruku, nebo tvář nepocítíte.

+5 dalších věcí, které líbání umí

Zabraňuje tvorbě zubního kamene

Neutralizuje kyselý zubní plak

Mírní vnímání bolesti

Čistí dýchací cesty

Zabraňuje kýchání

Typologie polibků

Pusa na tvář – neutrální polibek pro uvítání přátel a příbuzných. Babičky za ni dávají čaj a bublaninu.

Princeznová – našpulíte rty daleko dopředu a dotknete se stejně našpulených rtů partnera. Je velmi hygienická a tudíž léčivé účinky nemá.

Francouzák – nejléčivější polibek při kterém se do líbání zapojuje jazyk. Ten se zaplétá do partnerova jazyku a zkoumá patro, rty a zuby.

Slimák – alternativa francouzáku, při kterém používá jazyk jen jeden z partnerů. Pokud ho aplikujete i na jiné části těla než na ústa, třeba do ucha, léčivý účinek ztrácí.

Co jste nevěděli o líbání

-    Věda, která se zabývá líbáním. se jmenuje philematologie.

-    Rty jsou nejcitlivějšími orgány těla. Dokonce víc než genitálie a 100krát citlivější než konečky prstů.

-    Dvě třetiny lidí při líbání naklání hlavu doprava.

-    Ve středověku mohli lidé místo podpisu zpečetit smlouvu napsáním křížku a polibkem.

-    Při polibku si lidé vymění mezi 10 miliony až 1 miliardou bakterií.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.