Bojovnice Jaroslava (48): Ochrnula, umřel jí syn (+24) a ona teď tančí na vozíku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bojovnice Jaroslava (48): Ochrnula, umřel jí syn (+24) a ona teď tančí na vozíku!

Jarka Panská s tanečním partnerem Jardou  při předtančení
Jarka Panská s tanečním partnerem Jardou při předtančení (Pro Aha! - Helena Lacinová)

Těžkými životními zkouškami prošla Jaroslava Panská (48) ze Žatce. Před čtrnácti lety ji degenerativní onemocnění míchy posadilo na kolečkové křeslo. Devět let na to ji zemřel syn (†24). Nenechala se zlomit a pomáhá jiným. Tančí na vozíku a vede kurz Roztančená kolečka.

Na dobu, kdy se dozvěděla strašnou diagnózu, vzpomíná jako na nejhorší chvíle života. „Nevycházela jsem z bytu. Jen jsem ležela a chtěla umřít. Byla jsem protivná na všechny blízké. Na děti, manžela,“ netají se. Pak přišla další rána, syn Zdeněk jí zemřel na krvácení do mozku. „Dodnes se zlobím na lékaře, že mi neumožnili, abych ho v poslední chvíli mohla držet za ruku. Se ztrátou dítěte se nelze vyrovnat. Uchovávám si jeho věci, myslím na něj... Přesto se už snažím žít,“ říká Jaroslava.

Zlom nastal ve chvíli, když ji kamarád vytáhl mezi lidi. Zjistila, že žít a seberealizovat se může i na vozíku. Dnes pořádá kurzy Roztančená kolečka, kde je lektorkou tanců na vozíku, při nichž vozíčkář tančí se zdravým partnerem.

„Není to jen o tančení. Lidi se schází, aby si popovídali. Kurzy jsou pro vozíčkáře bezplatné. Chodícího tanečníka zajišťujeme my,“ popisuje. S kamarádem Jardou se nyní dokonce přihlásili do televizní soutěže Československo má talent.

A to není všechno. Pod hlavičkou Policie ČR působila jako kurýr prevence. Dnes už preventivní činnost vykonává sama. „Chodím přednášet důchodcům o bezpečnosti, školákům o šikaně. Dělám canisterapii,“ vypočítává činorodá vozíčkářka. Nebála se odejít od manžela. Žije v domě s pečovatelskou službou a našla si zdravého přítele. „Život je jen jeden a já ho chci prožít a užít si ho,“ dodává Jaroslava.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.