Změny počasí přinášejí otravnou rýmu! Jak se jí nejrychleji zbavit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Změny počasí přinášejí otravnou rýmu! Jak se jí nejrychleji zbavit?

Při rýmě nesmrkejte příliš silně!
Při rýmě nesmrkejte příliš silně! (Profimedia.cz)

Pokud už toužíte provětrat jarní šatník, zapomeňte na to. Pro jistotu zatím oblékejte zimní bundu nebo teplý kabát. Chytat lelky na sluníčku budete moci až druhý týden v dubnu. Do té doby bude ideální počasí tak leda na chycení rýmy. Právě změny počasí, kdy jeden den příjemně hřeje sluníčko a druhý se brouzdáme mokrým sněhem, náš po dlouhé zimě oslabený organismus dokážou pořádně potrápit.

Nejvíc nám tak v těchto dnech hrozí pořádná rýma, tu akutní virovou v tomto počasí chytíte raz dva. Zbavíte se jí ale až za týden. Vsaďte proto na pořádnou nepromokavou obuv, čepici, šálu a případně i rukavice. Když už na vás rýma doráží, zkuste viry vyhnat horkým vzduchem. Třeba inhalací vonných směsí, nebo saunou. Pomohou i koupele rukou a nohou v teplé vodě.

Bylinky, které pomůžou

Rýma nás obtěžuje otravným hlenem, který ucpává dýchací cesty a dokáže se dostat i do čelních a nosních dutin. Abyste mohli během noci dýchat, namažte si hruď a záda mentolovým olejem nebo tygří mastí. Proti rýmě pomáhají i heřmánek, sléz, majoránka, řebříček, plicník, podběl a prvosenka. Buď ke spaření a inhalaci, nebo jako čaj.

Rada pro vás: Nesmrkejte příliš silně. Zvýšíte tím totiž tlak v oblasti nosohltanu a viry se mohou rozšířit do sluchové trubice či vedlejších nosních dutin a způsobit tam další zánět. Smrkejte jemně a do papírového kapesníku, který ihned vyhoďte. Používejte celou dobu nosní kapky nebo sprej.

Jak se dutiny ucpou

Dutiny jsou spojeny vývodem s nosem. Když sliznice otečou, vývody se ucpou a hromadí se v nich rýma., která nemůže odtékat. Začíná bolet hlava nad očima a u kořene nosu. Bolest vystřeluje do zubů, přidá se horečka. Zánět dutin se léčí antibiotiky, vážnější případy chirurgicky.

5 prověřených babských receptů

Potřebujete uvolnit zacpaný nos? Nasajte nosem vlažnou, hodně osolenou vodu. Rýma se spustí.

Přidejte si na noc polštář, abyste neleželi, poloseděli. Líp se vám bude dýchat i smrkat.

Při silné rýmě si kápněte párkrát za den do nosu vincentku.

Do horkého čaje dejte rozpustit dva mentolové bonbony (tvrdé zelené mentolky).

Dutiny uvolníte při strouhání křenu. Až do doby, kdy budete slzet.

Autor:  ja,ida

Přečtěte si
sambiliong
14. 10. 2015 • 13:12

Na rýmu mám ozkoušenou mořskou vodu, pro celou rodinu. Používám i jako prevenci, i miminku vytírám nosík kapkami s mořskou vodou Quixx Baby. V tomhle počasí je prevence nutnost.

mrazkovka
24. 2. 2014 • 17:03

Už jedině RYMASTOP, bylinný nosní sprej, který okamžitě pomáhá od ucpaného nosu a taky zvlhčuje sliznici. Můžu užívat dlouhodobě jelikož nemá vedlejší účinky!!!

paralenka
21. 3. 2013 • 07:37

Kdykoliv začne chřipkový problém, stačí fakt nastrouhat křen, přihodit nějaké maso a poctivě jíst. Zmizí jak rýma, tak další nepříjemné příznaky. Někdo radí zázvor, ale ten já nemusím.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.