8 nejlepších bylinek na okenní parapet: Zdraví a chuť z květináče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

8 nejlepších bylinek na okenní parapet: Zdraví a chuť z květináče!

Bylinky vám provoní kuchyni a ještě udělají parádu, stačí jim dopřát dost světla a pravidelnou zálivku.
Bylinky vám provoní kuchyni a ještě udělají parádu, stačí jim dopřát dost světla a pravidelnou zálivku. (Profimedia.cz)

Bylinky umí i z obyčejné kuchyně udělat kulinářský ráj. Nejenže dokážou vyšperkovat každé jídlo, navíc krásně vypadají, nádherně voní a ještě prospívají zdraví.

Stačí jim teplo, světlo a pravidelné zalévání. Dobře se jim bude dařit třeba na okenním papapetu. Některé z nich jsou skutečně nenáročné a přežijí téměř jakoukoli péči. A pokud se vám je přesto podaří umořit, stačí zajít do nejbližšího supermarketu nebo zahradnictví a jednoduše si pořídit novou bylinku. Ceny se pohybují mezi 30 – 50 korunami.

Bazalka
Výrazně voňavá bylinka umí přivolat vůni léta. Hodí se nejen do těstovin a salátů, ale také do omáček, polévek či luštěnin. Dokáže povzbudit chuť k jídlu, pomáhá k dobrému trávení a zklidňuje bolesti hlavy a nervové vypětí.

Dobromysl (oregano)
Dobromysl, známá i jako oregano, umí podpořit chuť k jídlu. Ladí s mletými masy, luštěninami a specialitami italské kuchyně. Kromě toho si ale poradí i s průjmy, má protizánětlivé účinky a přidaná do koupele působí povzbudivě.

Majoránka
Tahle bylinka patří neodmyslitelně k české kuchyni. Je skvělá v zeleninových i masitých polévkách, chutná v nádivkách, v karbanátcích, v guláši, dušeném nebo pečeném masu. Navíc funguje při nechutenství a proti nadýmání.

Meduňka
Saláty, maso i ryby umí výborně dochutit meduňka. Je to ale voňavá tečka už za hotovým jídlem. Nikdy ji už nevaříme nebo nepečeme. Z čerstvých lístků se dá připravit čaj, který uklidňuje a působí proti křečím.  

Máta
Voňavé lístky máty si notují s ovocnými saláty a nejrůznějšími nápoji. Je ale velmi aromatická, tak je lépe s ní šetřit. V teplé kuchyni se hodí ke skopovému a kuřecímu masu. Čaj z máty si poradí s žaludečními problémy.

Pažitka
Hvězdou polévek je pažitka. Stejně tak ale výborně chutná i na chlebu s máslem nebo v pomazánkách. Chuť i barvu přidá vaječným jídlům, nádivkám nebo salátům. Je plná vitaminu C a vápníku, podporuje trávení a snižuje krevní tlak.

Petržel
Petržel je jedna z nejpoužívanějších bylinek. Má své místo v nádivkách, polévkách a salátech. Hodí se i k vejcím, tvarohu, sýrům, těstovinám nebo sekanému masu. Podporuje trávení a navíc obsahuje spoustu vitaminu C.

Řeřicha
Řeřicha se používá výhradně čerstvá. Skvěle chutná třeba na chlebu s máslem nebo tvarohem i v salátech. Protože je nadupaná vitaminem C, B1, K, a navíc má i vysoký obsah betakarotenu, je výborná proti jarní únavě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.