8 nejlepších bylinek na okenní parapet: Zdraví a chuť z květináče!

Bylinky umí i z obyčejné kuchyně udělat kulinářský ráj. Nejenže dokážou vyšperkovat každé jídlo, navíc krásně vypadají, nádherně voní a ještě prospívají zdraví.
Stačí jim teplo, světlo a pravidelné zalévání. Dobře se jim bude dařit třeba na okenním papapetu. Některé z nich jsou skutečně nenáročné a přežijí téměř jakoukoli péči. A pokud se vám je přesto podaří umořit, stačí zajít do nejbližšího supermarketu nebo zahradnictví a jednoduše si pořídit novou bylinku. Ceny se pohybují mezi 30 – 50 korunami.
Bazalka
Výrazně voňavá bylinka umí přivolat vůni léta. Hodí se nejen do těstovin a salátů, ale také do omáček, polévek či luštěnin. Dokáže povzbudit chuť k jídlu, pomáhá k dobrému trávení a zklidňuje bolesti hlavy a nervové vypětí.
Dobromysl (oregano)
Dobromysl, známá i jako oregano, umí podpořit chuť k jídlu. Ladí s mletými masy, luštěninami a specialitami italské kuchyně. Kromě toho si ale poradí i s průjmy, má protizánětlivé účinky a přidaná do koupele působí povzbudivě.
Majoránka
Tahle bylinka patří neodmyslitelně k české kuchyni. Je skvělá v zeleninových i masitých polévkách, chutná v nádivkách, v karbanátcích, v guláši, dušeném nebo pečeném masu. Navíc funguje při nechutenství a proti nadýmání.
Meduňka
Saláty, maso i ryby umí výborně dochutit meduňka. Je to ale voňavá tečka už za hotovým jídlem. Nikdy ji už nevaříme nebo nepečeme. Z čerstvých lístků se dá připravit čaj, který uklidňuje a působí proti křečím.
Máta
Voňavé lístky máty si notují s ovocnými saláty a nejrůznějšími nápoji. Je ale velmi aromatická, tak je lépe s ní šetřit. V teplé kuchyni se hodí ke skopovému a kuřecímu masu. Čaj z máty si poradí s žaludečními problémy.
Pažitka
Hvězdou polévek je pažitka. Stejně tak ale výborně chutná i na chlebu s máslem nebo v pomazánkách. Chuť i barvu přidá vaječným jídlům, nádivkám nebo salátům. Je plná vitaminu C a vápníku, podporuje trávení a snižuje krevní tlak.
Petržel
Petržel je jedna z nejpoužívanějších bylinek. Má své místo v nádivkách, polévkách a salátech. Hodí se i k vejcím, tvarohu, sýrům, těstovinám nebo sekanému masu. Podporuje trávení a navíc obsahuje spoustu vitaminu C.
Řeřicha
Řeřicha se používá výhradně čerstvá. Skvěle chutná třeba na chlebu s máslem nebo tvarohem i v salátech. Protože je nadupaná vitaminem C, B1, K, a navíc má i vysoký obsah betakarotenu, je výborná proti jarní únavě.