Ivan Demeter zabil Milana kvůli cigaretě: Dostal jen dva roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ivan Demeter zabil Milana kvůli cigaretě: Dostal jen dva roky!

Obžalovaný Demeter u soudu svého činu litoval.
Obžalovaný Demeter u soudu svého činu litoval. (Foto Aha Marek Hofman)

Zdrcující ticho, přesycené zklamáním a rozhořčením, zavládlo včera v jednací síni Krajského sudu v Českých Budějovicích. Ivan Demeter (19) srazil loni v srpnu kvůli cigaretě před strakonickou Sokolovnou pěstí k zemi Milana Šlemendu (†29). Zabil ho. Do vězení ale půjde jen na dva roky. Rodině musí zaplatit 600 tisíc korun.

Vše začalo, když mladý Rom s kumpány přišel pro cigarety. Na ulici se pak strhla bitka. Po Demeterově ráně mladý muž upadl a na následky těžkého poranění hlavy v nemocnici zemřel. Podle soudu nešlo o vraždu ani zabití. Bylo to ublížení z nedbalosti s následkem smrti. Navíc Demeter svého činu litoval.

„Nechtěl jsem to, nechtěl jsem mu ublížit a ani aby to takhle dopadlo. Když jsme ale přišli do hospody, on tam seděl a vysmíval se nám a pokřikoval na nás,“ tvrdil obžalovaný u soudu. Šlemenda byl podle něj opilý a označil je za šašky. Po úderu všichni utekli. „Myslel jsem, že spí. Tak jsem ho nechtěl budit, aby se zase nechtěl prát,“ objasnil na začátku prvního líčení Demeter.

Sestra: Zničilo nám to život

Přátelé a příbuzní Milana jsou v šoku. „Je to výsměch, je to hrůza a děs. Milan měl život před sebou, měl se ženit. A ten člověk ho napadl bezdůvodně. Nechápu ani výši trestu,“ reagoval Šlemendův švagr Ivo Trojan. Podobně hovoří i sestry mrtvého Veronika a Renata.
„Naprosto to nemůžeme pochopit. Zničilo nám to život, naší mamince taky. Doteď jsme se z toho nevzpamatovaliy“ uvedla jedna ze sester Šlemendy. Jedinou útěchou pro blízké je to, že tragédie pomohla přežít jiným. Některé Milanovy orgány dostali se svolením rodiny nemocní, kteří na ně čekali. A díky tomu žijí.

Co se tehdy stalo?

31. srpna 2012 seděl Milan Šlemenda verestauraci Sokolovna, kam si přišla parta Romů koupit kusové cigarety. Neměli. Nedal jim je ani Milan, který vzápětí zaplatil a odcházel domů.
Demeter dal pěstí takovou ránu, že upadl a při pádu na dlažbu si způsobil zlomeninu lebky.  Byl převezen do pražského IKEMu. Tam lékaři konstatovali, že nastala mozková smrt.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.