Pár prima rad proti kocovině!

PRAHA – Přípravy na silvestrovské oslavy jsou v plném proudu, lednička je k prasknutí nabitá nejrůznějšími dobrotami, šampáňo se chladí… To všechno vypadá téměř dokonale, ale možná byste měli ještě na poslední chvíli skočit do obchodu a zakoupit suroviny na některý ze zaručených antikocovinových lomcováků, které vám přináší deník Aha!
Přece nechcete strávit první den v novém roce s hadrem na hlavě a žaludkem na vodě… I když, upřímně řečeno, nejzaručenější lék proti kocovině je jen jeden: nepít! A když už, tak alkohol nemíchat!
Začněme od začátku, jak vlastně vzniká kocovina? Pokud do sebe nalejete víc alkoholu, než je vaše tělo schopné snést, z neodbouraného zbytku se přes noc vytvoří nepříjemná látka, acetaldehyd, která doslova otráví vaše buňky. Ano, kocovina je v podstatě menší otrava alkoholem… Pokud se probudíte s »opicí«, máte dvě možnosti. Buď ji necháte přirozeně odeznít, což ale bude trvat několik útrpných hodin, anebo se pokusíte bojovat. Mnoho lidí doporučuje pít hodně vody a dopřávat si spoustu kyslíku, ale ulevit se vám může také po zeleninových šťávách či po bylinkách.
Zeleninové šťávy
Pozřít cokoliv pevného bývá pro člověka s kocovinou pekelná představa, takže začneme s zeleninkou v tekutém stavu, dělá vážně divy!
Čerstvá zelná šťáva
Vynikající prostředek jak pro »alkoholiky«, tak pro lidi, kteří mají problémy s játry nebo žaludečními či dvanácterníkovými vředy. Překonat kocovinu pomáhá téměř okamžitě. K přípravě můžete použít červené i bílé zelí. Z poloviny středně velké hlávky připravíte v odšťavňovači jeden šálek šťávy.
Šťáva ze zahradní řepy
Obsahuje organické minerální soli, které obnovují tkáně, poškozené konzumací alkoholu. Můžete si ji naředit mrkvovou šťávou nebo šťávou z listové zeleniny, aby to chutnalo líp. I když to není žádná mňamka, je to pro oslabená játra to nejlepší, co jim můžete dodat.
Zeleninový koktejl
Nápoj, namíchaný ve stejném poměru ze šťávy ze zelených fazolových lusků a šťávy z rajčat, vám pomůže také ozdravit silvestrovskou nocí zdevastované tělo. Pro přípravu šťávy ze zelených lusků se doporučují celé lusky i se stopkami. Do mixeru či odšťavňovače je dobré přidat malé množství vody.
Bylinky a bylinné čaje
Bylinkové čaje jsou na rozdíl od kávy k vašemu žaludku šetrnější. Přirozeně povzbudí váš organismus a urychlí vyloučení »bolehlavu«. Jednotlivé bylinky můžete používat zvlášť, nebo je smíchat dohromady a udělat z nich prvotřídní záchrannou bylinnou směs proti kocovině.
Máta peprná
Máta uklidní váš žaludek, uvolní křeče a zmírní bolesti hlavy.
Heřmánek pravý
Heřmánek tlumí bolesti hlavy a uklidňuje zažívání, tlumí křeče a koliky, návaly krve, průjmy... Heřmánek uklidňuje nejen kocovinou zasažené orgány, ale i celý nervový systém.
Kopřiva
Kopřiva díky svým močopudným účinkům napomáhá vyplavování škodlivin z těla. Vařením se žahavost kopřivy ničí, takže ji můžete použít i do polévky nebo omáčky. Takto upravené listy jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé!
Zelený čaj
Skvěle urychlí regeneraci. Snižuje negativní účinky mnoha »jedů« – kromě acetaldehydu také třeba účinky nikotinu z cigaretového kouře a dalších »drog«. Jedná se zkrátka o přírodní lék první kategorie, neměl by vám doma rozhodně chybět!
Zázraky na počkání
Něco do sebe mají i po generace vyzkoušené babské rady, rozhodně nic nezkazíte, když je otestujete na vlastní kůži. Hůř už vám stejně nebude!
Minutová česnečka
Zaručená první pomoc při kocovině! V mátožném stavu kocoviny si ji rychle můžete připravit tak, že na polévkový talíř dáte česnek rozetřený se solí, trochu sádla, soli a pepře a směs zalijete vroucí vodou. Můžete přidat trochu strouhaného česneku a minutová česnečka je na světě!
Maggi
Stačí čajová lžička polévkového koření, tzv. maggi. Jestli vás ovšem v dětství babičky nestrašily, že se dělá z kravských kopýtek… Pokud je kocovina silná, zkuste si dát lžičky dvě. O výsledek se postarají soli obsažené v přípravku.
Kofeinovo-citronový lomcovák
Posledním zaručeným zabijákem kocoviny je šálek překapávané kávy bez cukru a mléka, který ale originálně ochutíte dvěma čajovými lžičkami citronové šťávy. Pro silné povahy a žaludky, ale funguje!
Autor: (sch)
Foto: Profimedia.cz