Václav Klaus: Topolánku, jsi mrtvý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Václav Klaus: Topolánku, jsi mrtvý!

Prezident Václav Klaus šokoval Mirka Topolánka (ODS) a jeho »vládní« partnery KDU-ČSL a Stranu zelených
Prezident Václav Klaus šokoval Mirka Topolánka (ODS) a jeho »vládní« partnery KDU-ČSL a Stranu zelených

PRAHA – Takovou sprchu nikdo nečekal. Prezident Václav Klaus včera večer pohřbil Topolánkovu vládu, kterou premiér na Hrad přinesl. Bylo to krátké, jasné, tvrdé.


Klausovi se nelíbí, že by se vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených opírala o přeběhlíky (např. Miloš Melčák z ČSSD), ani to, že ministrem zahraničí by měl být Karel Schwarzenberg.

„Musím říci, že se rozcházím s předsedou vlády v názoru na metodu prosazení vlády, kterou zamýšlí zvolit,“ uvedl Klaus. „Vylučuji možnost, že bych akceptoval nějaký obchod s jedním hlasem doleva, či doprava. Na tomto stanovisku já nemohu nic měnit,“ řekl naprosto jasně prezident.

Kliknutím zvětšetePremiér Topolánek byl už na tiskové konferenci velmi rozčilený. „Já do úvodu musím říci, že kdyby ta tisková konference byla 20. července, tak bych těm slovům velice dobře rozuměl. Ale my máme konec prosince, máme těsně před Štědrým večerem, před čtvrtou adventní nedělí, a v tomto smyslu já těm výrokům úplně nerozumím,“ řekl hned na začátek. A pak svou vládu obhajoval. Prý je kvalitní, jména jsou dobrá. Co naplat, prezident rozhodl a Topolánek musí poslechnout. Klaus ho ještě stačil vyzvat, aby jednal o širší podpoře vlády. Jinými slovy, aby se domluvil s ČSSD. Sedm měsíců po volbách tak Česko stále nemá vládu. A asi ji mít hned tak nebude.

Co také řekli

> „Nemohu si odpustit jednu větu k jedné osobě v tom návrhu vlády. Já musím říci, že i z důvodu velmi křehkých vztahů s Rakouskem nemohu pochopit, že by předseda vlády mohl považovat za vhodné, aby funkci ministra zahraničí vykonával jím navržený Karel Schwarzenberg,“ oznámil Klaus.

> „Já jsem to nepochopil,“ reagoval pro iDNES.cz samotný Schwarzenberg. „Jestli tím myslí, že by nám Rakousko kvůli mně vyhlásilo válku nebo vyslalo komando, které by obsadilo Temelín? Já nevím, co tím vztahem s Rakouskem myslí. Doufám, že mi to někdo časem objasní,“ řekl Schwarzenberg. „Opravdu nevím. Jak by řekl major Terazky, jsem z toho volajaký zmetěný,“ dodal.

> „Prezident by se neměl chovat jako soukromá osoba, ale jako ústavní činitel. Kdo jiný než prezident by se měl chovat ústavně a měl by rozumět potřebě ustavení vlády,“ řekl předseda zelených Martin Bursík.

> „Je to další dramatický zlom. Je vidět, že pan prezident Klaus to bere vážně. Myslím si, že pokud ta vláda měla být reformní, tak neměla šanci – nemá sílu na to, aby nějaké zásadní reformy prosadila. To by šlo pouze s naší účastí ve vládě,“ řekl deníku Aha! místopředseda ČSSD Škromach.


Autor: (red)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.