Nekrmte psy čokoládou! Mohou na to zemřít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Nekrmte psy čokoládou! Mohou na to zemřít!

PRAHA – A je to tady! Čas vánočního hodování. Cukroví, čokoláda, smažený kapr, bramborový salát a spousta dalších dobrot nesvádějí k obžerství jen člověka, ale také jeho psí miláčky. Jenže pozor! Lidské lahůdky totiž mohou chlupáče i zabít.


Nebezpečná je pro pejsky především čokoláda a neméně škodlivé jsou ořechy. „Obojí dráždí jejich nervový aparát. Mohou dostat i epileptický záchvat. Hrozí jim selhání ledvin,“ varuje veterinář Radek Herynk. Smrtonosná může být kvůli ostrým silicím i cibule. „Před pár dny jsme tu měli jorkšírka, který trpěl onemocněním jater. Snědl velké množství čalamády a umřel,“ líčí tragický příběh Herynk. Ani pořádná porce smaženého kapra není pro psy ideální pochoutkou. Když už, tak raději kousek kapříka vařeného, ale samozřejmě bez ostrých rybích kostí.

Navzdory rizikům málokterý páníček o Vánocích odolá smutným a věčně hladovým očím svého čtyřnohého přítele. A tak leckterá rodina řeší po svátcích psí přežrání, doprovázené zvracením a průjmy. „Pokud se pes pozvrací jednou dvakrát, nebo má lehčí průjem, stačí mu dát smektu a nasadit jeden den hladovku, dále pak nízkotučnou stravu. Dobrý je také k pití silný černý čaj oslazený medem nebo hroznovým cukrem. Jestliže potíže přetrvávají déle, nebo pes zvrací častěji za sebou, a to i tekutiny, a má bolestivé břicho, je to akutní záležitost a je třeba ihned vyhledat zvěrolékaře,“ doporučuje veterinář.

Co se nesmí psům dávat:

čokoláda – dráždí nervový aparát
ořechy – dráždí nervový aparát
cibule – poškozuje játra
kořeněná jídla – poškozují játra
cukroví – může spustit cukrovku
tučná jídla – hrozí zánět slinivky


Autor: (vet)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.