Jogurt pro dobré trávení? Podle EU to je nesmysl!

Zaujala vás reklama, v níž noblesně vypadající dáma vypráví, jak jí jogurt pomohl zatočit s trávicími potížemi, zelený čaj podpořil hubnutí a želatina v kapslích umožnila po letech pořádně rozhýbat klouby? Možná už ji nikdy neuvidíte. Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal seznam vědecky nepotvrzených tvrzení, která výrobci potravin a potravinářských doplňků píší na své produkty. Od 14. prosince, tedy za necelé dva týdny, budou muset výrobci zázračná stanoviska buď vzít zpátky, anebo je spolehlivě odůvodnit, tedy dokázat. I proto se budeme nepoctivých výrobků ještě chvíli zbavovat…
Potravina/látka a tvrzení, která EFSA* od 14. prosince nepovoluje:
- Ananas - Pomáhá rychleji a účinněji hubnout, obsahuje enzymy, které ničí tukové buňky.
- Energy drinky - Zrychlují mentální reakce, zlepšují paměť.
- Hořčík - Pomáhá udržovat normální krevní tlak. Přispívá k vlídnému průběhu těhotenství i porodu.
- Káva - Antioxidanty v kávě chrání buňky před volnými radikály (škodlivými zplodinami v těle).
- Med - Pomáhá udržovat zdravý trávicí systém.
- Mléko a mléčné výrobky - Pomáhají udržovat zdravé zuby, hmotnost, normální úroveň cholesterolu.
- Mrkev - Betakaroten obsažený v mrkvích podporuje zdravé trávení, udržuje zrakové funkce.
- Multivitaminy - Dodávají stárnoucím lidem vitalitu.
- Ořechy - Půl hrstičky ořechů (30 g) denně jako součást zdravého jídelníčku pomáhá udržovat zdravé srdce a zdravou tělesnou váhu.
- Rybí olej - Omega 3 oleje z ryb pomáhají proti kloubním bolestem a při regulaci obsahu tuku v krvi.
- Zelený čaj - Flavonoidy ze zeleného čaje redukují vstřebávání sacharidů a mají dvanáctiprocentní podíl na hubnutí.
- Želatina - Kolagen obsažený v želatině napomáhá zdraví a funkčnosti kloubů a končetin.
- Žvýkačky bez cukru - Pomáhají chránit a posilovat zuby a dásně
*EFSA = European Food Safety Autority (Evropský úřad pro bezpečnost potravin)
Méně masa, více rohlíků!
Bilanční statistika srovnávající loňský rok rokem 2010 je na světě. A s ní také vědomí, že se u nás o více než desetinu zvýšila spotřeba bílého pečiva, které zrovna zdraví neprospívá. Více jíme také chléb a obilné výrobky obecně a pochutnáváme si na větším množství zeleniny či brambor. Čím dál tím méně pak konzumujeme maso a ryby. Jak je to možné? Jsme součástí dietního hnutí zvaného »krize« a i kvůli zvyšování daně z přidané hodnoty se snažíme jíst laciněji. „Spotřebitelé se nyní zaměřují především na tradiční základní potraviny a z jejich jídelníčků se začínají vytrácet potraviny s vyšší cenovou hladinou,“ potvrdila mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.