Na USA se řítí hurikán: „Nebuďte hloupí a vypadněte!“ říká guvernér New Jersey | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na USA se řítí hurikán: „Nebuďte hloupí a vypadněte!“ říká guvernér New Jersey

Kvůli hurikánu už byla zaplavena řada silnic. Někteří řidiči se je přesto snažili projet.rengthened on Monday after hundreds of thousands moved to higher ground, public transport shut down and the stock market suffered its first weather-related closure in 27 years. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER)
Kvůli hurikánu už byla zaplavena řada silnic. Někteří řidiči se je přesto snažili projet.rengthened on Monday after hundreds of thousands moved to higher ground, public transport shut down and the stock market suffered its first weather-related closure in 27 years. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) (Reuters)

Sandy je sice jméno pro krásnou mladou ženu, Američanům na východním pobřeží země ale nahání hrůzu. Meteorologové tak totiž pojmenovali hurikán, který ohrožuje 66 milionů lidí a mohl by se stát největší bouří, jaká kdy zemí prošla! Celkově by mohl zasáhnout oblast 1200 km od břehů Atlantiku až po velká jezera na hranicích s Kanadou. I proto už jej Američané přejmenovali na »Frankenstorm«.

Jako první má sílu hurikánu dnes ráno pocítit pobřeží státu New Jersey. Ze známého hráčského města Atlantic City už se proto evakuovalo na 30 tisíc lidí a další je následují. Bouře by poté měla zasáhnout i samotný New York. V obou státech je vyhlášen stav nouze a úřady důrazně žádají obyvatele, aby se evakuovali. „Pokud neodejdete, ohrožujete nejen svůj vlastní životy těch, kteří vás budou zachraňovat,“ prohlásil newyorský starosta Michael Bloomberg. Z města už utekly stovky tisíc obyvatel. Guvernér New Jersey Chris Christie lidem přímo řekl: „Nebuďte hloupí a vypadněte odsud!“ Co vše se očekává?


* Bouře může přinést až třímetrovou vlnu, která by jen v těchto dvou státech zaplavila území s 20 miliony lidí. V ohrožení je tak jejich majetek za 1,6 bilionu korun! Vše zhoršuje ještě úplněk, kvůli němuž je mohutnější příliv...

* Voda asi zaplaví jižní Manhattan, metro a tunely spojující Manhattan s dalšími městskými částmi, zřejmě i letiště JFK a LaGuardia.

* Napršet má od osmi do 15 cm vody! Hurikán se má navíc potkat se sněhovou bouří blížící se ze severu. V Západní Virginii může napadat až metrová peřina! O to ničivější bude povodeň.

* Přes dvanáct hodin má fičet vichr o rychlosti 70 až 95 km/h, bude skládat stromy, domy, sloupy, nastane mohutný výpadek eletrické energie...

* Kvůli hurikánu už je v oblastech také omezená doprava, přestaly jezdit vlaky a metro a ruší se tisíce vnitrostátních i mezinárodních letů včetně letů z pražského letiště. Aerolinky počítají se ztrátami za stovky milionů dolarů.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.