Chytrá etiketa! Pozná zkažené maso
PRAHA – Konec afér se zkaženým masem! Na trh totiž konečně přichází speciální etikety, které rozeznají kvalitu masa, tedy jestli je vhodné ke konzumaci nebo je zkažené!
Princip chytré etikety je jednoduchý. Přelepka je naprogramována na přesné podmínky – například dobu spotřeby či teplotu uchování. Pokud tedy prodejce maso prodává po skončení doby trvanlivosti nebo ho neuchovává při správné teplotě, obyčejně černobílá etiketa zfialoví.
Navíc přestane platit kód výrobku, takže ho prodejce nebude moct prodat. Etiketu, kterou na své výrobky lepí zatím jen Maso Planá nad Lužnicí, již zkoušejí řetězce Makro a Tesco. „Etiketu s časovým indikátorem velmi vítáme, protože nám pomůže posílit systém kontroly kvality a čerstvosti masa nabízeného v obchodech Tesco,“ řekla mluvčí Tesco Jana Matoušková. V obchodech maso opatřené speciální etiketou zdraží zhruba o 1,50 Kč.