Unikátní operace skoliózy v Česku: Bára za 4 hodiny vyrostla o 3 cm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Unikátní operace skoliózy v Česku: Bára za 4 hodiny vyrostla o 3 cm!

Barborka šestý den po operaci, do konce týdne bude doma.
Barborka šestý den po operaci, do konce týdne bude doma. (pro Aha! – Petr Podroužek)

Štěstí v neštěstí má Barborka (12) z Klatov. Smůlu v tom, že ji potkala nemoc, skolióza. A štěstí se na ni usmálo na Ortopedické klinice Fakultní nemocnice Brno, kam se dostala ve chvíli, kdy se tamní doktoři rozhodli jako čtvrtí na světě a poprvé v Česku vyzkoušet unikátní operační metodu.

Barborku začala záda zlobit přibližně před rokem. Miluje koně a bolesti začala pociťovat ve chvíli, když se její tělo dostalo do klidu. „Postupně se to začalo zhoršovat, občas to bolelo víc, někdy méně,“ svěřila se Aha! Barborka. Usínat mohla jen na bříšku. To už maminka objednávala dceru k lékaři. „Nejdříve jsme navštívili doktora u nás v Klatovech. Nakonec jsme skončili v Brně,“ usmívá se šťastná máma Kateřina Pelíšková (40) šestý den po dceřině operaci.

„Bála jsem se, že se nepovede, ale už to nešlo vydržet. První dva dny mě záda moc bolela, ale nyní je to už lepší. Jen když si lehnu, tak ještě pálí. Teď už se těším domů, nebaví mě to tady,“ posteskla si Barborka, která na operačním sále během čtyřhodinového výkonu povyrostla o tři centimetry. Nejraději by hned vyrazila na koně. „Asi rok si na ně nebudu moci sednout. Aspoň za nimi budu chodit. Už se těším i na kamarády,“ culí se Barborka.

Čím je operace jedinečná?

Nová metoda umožňuje téměř dokonalé napravení deformity páteře a současně umožňuje i další přirozený růst obratlů a nabízí i unikátní techniku udržení pohyblivosti páteře.

Starší metodou lékaři zpevnili páteř na více místech, děti měly v zádech dvakrát více šroubů. Zhruba po půl roce od operace páteř ztratila hybnost, což u nové metody není. „Pokud se děti rozhodnou v dospělosti nechat část materiálu vyndat, hybnost bude ještě větší,“ podotkl docent Repko.

Výhodou je i šetrnost. „Dříve přišlo při operaci dítě ze tří litrů až o jeden a půl litru krve, dnes je to kolem 500 mililitrů. Navíc i výsledný kosmetický efekt je lepší, což u mladých dam dělá hodně,“ říká docent Repko.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.