Cédéčka slaví 30! První na CD vyšly hity skupiny ABBA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Cédéčka slaví 30! První na CD vyšly hity skupiny ABBA!

Cédéčka slaví 30!
Cédéčka slaví 30! (Profimedia.cz, ara)

Pamatujete na tu módu, když se začala s velkou slávou prodávat CD? To býval luxus... Hudba se na rozdíl od vinylových LP desek či kazet na tomto nosiči nemohla poškrábat ani se přetrhnout pásek. Od doby, kdy se vyrobila první CD, uplynulo neuvěřitelných 30 let!

První CD na světě vydala ABBA

Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips jako způsob věrného uchovávání a reprodukce hudby. Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut, což byla délka analogového dlouhohrajícího »elpíčka«. Firma Sony ale trvala na 74 minutách, aby se na jedno CD vešla celá Beethovenova Devátá symfonie. Historicky první album vyrobené ve formě kompaktního disku oficiálně vyšlo 17. srpna 1982. Legendární skupina ABBA vydala kolekci pod názvem The Visitors.

Průkopníci byli Japonci

Od listopadu 1982 do března následujícího roku se kompakty prodávaly pouze v Japonsku, které je technickým novinkám tradičně nakloněno. Teprve pak přišel na řadu evropský a americký trh. V 80. a 90. letech kompaktní disk zcela vytlačil dlouhohrající desky s analogovým záznamem zvuku. A brzy se také začal používat ve světě počítačů jako obecné datové medium s kapacitou původně 656 MB (74minutová), v současné době nejčastěji 700 MB (80minutová). Tak jako CD ve své době z trhu vystrnadila LP desky, také s nimi bude zřejmě brzy amen. Vytlačuje je především hudba prodávaná přes internet.

Věděli jste, že?

Životnost CD je zhruba 8 let?

Obchodníci nebyli z kompaktů ze začátku nadšeni? Jistý amsterodamský prodejce si například stěžoval, že kompaktní disky lze krást snadněji než vinyly.

V roce 1982 vyprodukovala jediná tehdy existující továrna 400 000 kusů kompaktních disků a o čtyři roky později se jich už po celém světě vyrobilo na 25 milionů?

V současné době se vyrábí CD nejčastěji osmdesátiminutová, ale existují i varianty s délkou devadesát devět minut?

ANKETA

1. Jaké první CD jste si koupili?

2. Kolik jich doma máte?

3. Jaké si nejčastěji pouštíte?



Autor:  dan

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.