Zoufalá majitelka: Takhle jsme vyhořeli! Nemáme pojištění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zoufalá majitelka: Takhle jsme vyhořeli! Nemáme pojištění!

Na uhel spálené vybavení bytu.
Na uhel spálené vybavení bytu. (pro Aha! – Petr Podroužek)

Stačilo málo, a už se nikdy neprobudil! Michal z Brna v noci z neděle na pondělí klidně spal v ložnici ve svém bytě, když ve vedlejším pokoji vypukl ničivý požár. O tom, že v bytě hoří a že jeho život visí na vlásku, neměl ani ponětí. Černý dým naštěstí vzbudil souseda, který Michalovi i ostatním obyvatelům paneláku zachránil život. I tak má ale mladý muž a jeho partnerka Kateřina oči pro pláč. Byt byl zrekonstruovaný, ale nepojištěný!

Na děsivé okamžiky Michal dlouho nezapomene. Když ho soused zvoněním probudil, začaly manévry. Hustý kouř obyvatele doslova uvěznil v domě. „Na chodbě bylo hrozně kouře, že jsme se kvůli němu nemohli ani dostat před dům, museli jsme počkat až na hasiče,“ popsala jedna z obyvatelek.

Hasiči museli evakuovat 25 obyvatel a šest lidí bylo pro podezření z nadýchání zplodinami převezeno do nemocnice. Skončil tam i Michal. „Partnera si nechali v nemocnici na pozorování do rána. Má naštěstí jen ohořelé obočí,“ vysvětluje Kateřina, která je šťastná, že její partner přežil.

Ona sama byla v době požáru na noční. Přesto se jí při pohledu do zničeného bytu honí hlavou černé myšlenky a slzy jí stoupají do očí. „Zhruba před dvěma roky jsem byt zrekonstruovala a teď jsem ho za pár dnů měla jít pojistit,“ kroutí nevěřícně hlavou nešťastná Kateřina.

Způsobená škoda byla vyčíslena na 200 tisíc korun. „Jsme bez peněz, vše je tak na vyhození do kontejneru,“ napadá při pohledu na spoušť Kateřinu, která i s partnerem musí na pár dnů využít náhradní bydlení u rodiny.

A co za neštěstí může? „Požár údajně vznikl od nabíjení elektronické cigarety,“ domnívá se Kateřina.

Zničila vám bydlení pohroma? Na úřadě dostanete až 51 150 Kč!

Kvůli neopatrnosti či přírodní pohromě se může bez bydlení ocitnout každý z nás. A velmi výrazně může pomoci úřad práce, který vyplácí státní sociální podporu. Je třeba zažádat o tzv. dávku mimořádné okamžité pomoci, na kterou pamatují všichni, jimž bydlení v minulosti odnesla velká voda. Ta se uděluje v případě, že postižená osoba vážnou situaci nemá šanci vlastními silami překonat.

„Vážnou mimořádnou událostí se rozumí zejména živelní pohroma, požár nebo jiná destruktivní událost, ekologická nebo průmyslová havárie,“ upřesnil pro Aha! Petr Sulek z ministerstva práce a sociálních věcí.

A platí to, i když požár není výsledkem přírodní katastrofy, ale lidského faktoru. „Zjednodušeně řečeno, jde o požár jako požár. Lidský faktor ale samozřejmě může ovlivnit výši případné dávky,“ dodal. Její maximální výše je patnáctinásobkem částky životního minima, tedy až 51 150 korun. Na městském úřadě navíc mohou pomoci uspořádat sbírku.



Přečtěte si
trip
1. 8. 2012 • 10:15

mi spis vadi, ze vi, ze nemela pojisteno a ted skemra. tak bud nepojistim a ponesu si dusledky (tudiz bez vynuceneho soucitu a zebrani) a nebo pojistim a budu doufat, ze pojistovna bude plnit za co jsem ji platil. pokud se pojistovna bude cukat, tak to budu resit a treba i medii. ale tohle? to mi fakt kdekdo prispeje na mou blbost a nezodpovednost? to s tim mam fakt chodit do bulvaru? to jsem nevedel. takze az priste neco podelam, tak si ulevim a on se nekdo najde, kdo mi to zatopi...

tenerife
31. 7. 2012 • 13:22

je mi moc líto,ale nechápu,že byt neměli pojištěný, zvláště,když ho zrekonstruovali,nikdy nevíte co se může stát,teď už je pozdě říkat,chtěla jsem to pojistit,mluvím z vlastní zkušenosti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.