Rozloučení s geniálním Čechem, vědcem Antonínem Holým: Jeho poslední křivda? Nedostal Nobelovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rozloučení s geniálním Čechem, vědcem Antonínem Holým: Jeho poslední křivda? Nedostal Nobelovku!

V obřadní síni se sešly téměř dvě stovky lidí.
V obřadní síni se sešly téměř dvě stovky lidí. (Aha! – Martin Přibyl, ČTK)

Tolik smutku! Nejen nejbližší rodina, ale také spolupracovníci, vrcholní političtí činitelé i lidé, kteří si chemika Antonína Holého (†75) jako jednoho z největších Čechů vážili, se včera shromáždili ve velké obřadní síni Strašnického krematoria. S geniálním vědcem, jehož léky po celém světě zachraňují statisíce životů, se rozloučilo na 200 truchlících...

Holý skonal před týdnem po dlouhé nemoci, kvůli níž se v posledních několika letech jen málo objevoval na veřejnosti. Jeho kolegové včera uvedli, že jej mimo jiné trápilo vážné onemocnění hlasivek.

Jak zavzpomínal jeho přítel a kolega, předseda Akademie věd Jiří Drahoš, Holý byl nejraději v ústraní laboratoře či studovny. „V životě jsem potkal málo lidí tak geniálních a zároveň tak nenápadných,“ prohlásil Drahoš na pohřbu. Dodal také, že ačkoliv Holého výzkum pomohl zachránit život milionům, jemu paradoxně žádný lék pomoci nemohl.

Nakonec tak vědci, který vynalezl životně důležité léky proti AIDS, viru pravých neštovic, pásovému oparu či proti žloutence typu B a dostal řadu mezinárodních ocenění, zbyl jen jeden nesplněný cíl. „Nobelova cena mu byla odepřena, všichni to vnímáme jako křivdu,“ zaznělo z úst Zdeňka Havlase, expředsedy Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, kde Holý pracoval.

Čtyři vzácné vzpomínky na Holého

U rakve v krematoriu ležely desítky věnců z většiny českých ministerstev. Skvěl se tam také smuteční věnec od prezidenta republiky. Osobně přišly památku významného vědce uctít další vládní i politické špičky.

Petr Nečas (ODS), premiér

„Byl nesmírně podnětným člověkem, protože dokázal propojit základní vědecký výzkum s aplikací. To znamená konkrétní výsledky chemické vědy převést do podoby konkrétních léků a léčivých přípravků.“

Leoš Heger (TOP 09), ministr zdravotnictví

„Pan profesor Holý se stal symbolem pro vědce v naší zemi. Byl jedním z nejvýznamnějších adeptů na Nobelovu cenu, kterou bohužel nedostal. Většina lidí, kteří se v tom poli vyznají, říká, že to byl skalní kandidát.“

Karolina Peake (LIDEM), vicepremiérka

„Den předtím, než pan profesor zemřel, jsem ráno v rádiu slyšela, že v USA byl uveden na trh jím vyvinutý lék na prevenci viru HIV, a musím říci, že jsem v tu chvíli cítila velkou hrdost.“

Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu

„Je to prakticky naše nejvýznamnější vědecká kapacita. Já jsem měl tu čest mu ještě počátkem roku v Senátu předat medaili, pohovořili jsme spolu, i když jeho zdravotní stav už nebyl dobrý.“

Skromným až do smrti

Profesor Holý žil svou prací, sám však zůstával skromný. Kdo by do vědce řekl, že je jedním z nejvýznamnějších světových chemiků?

„Uznání kolegů mě těší, ale nejsem si jist, jak dalece je to reálné. Nobelova cena je pro mne dost zdiskreditovaná, protože ceny za mír a literaturu jsou vysloveně politické. Zaprvé si myslím, že chemik v téhle branži cenu nedostane, a zadruhé bych o ni opravdu nijak zvlášť nestál. Co s tím? Peníze nepotřebuju. A slávu? K čemu je sláva...,“ řekl před lety MF Dnes.

Antonín Holý

Narodil se 1. září 1936 v Praze.

Vystudoval organickou chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

V roce 1960 začal pracovat v Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd v Praze, mezi lety 1994 a 2002 byl jeho ředitelem.

Od roku 1976 spolupracoval na vývoji antivirotik s Erikem De Clercqem z Katolické univerzity v belgické Lovani, jsou spoluautory 15 patentů.

Za licenční poplatky a patenty, které vyvinuli Holý a jeho tým, dostává Ústav organické chemie a biochemie od americké společnosti Gilead Science, která patenty odkoupila, přes 1,4 miliardy korun ročně.

V roce 2005 byl na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci jmenován profesorem organické chemie.

Léky, které Holý vyvinul: Vistide (pásový opar, pravé neštovice), Viread (AIDS, žloutenka B), Hespera (žloutenka B), Truvada (AIDS, prevence HIV), Atripla, Complera, Eviplera (AIDS). Zachránily miliony životů.

Prof. RNDr. Antonín Holý, DrSc., dr. h. c. mult.: Co znamenají jeho tituly?

● Prof.: vědecký titul vysokoškolského pedagoga, nejvyšší vědeckopedagogická hodnost

● RNDr.: doktor přírodních věd, tzv. malý doktorát

● DrSc.: doktor věd, nejvyšší vědecká hodnost, udělována do roku 2001

● dr. h. c. mult.: čestný doktor, je udělován akademickou institucí, kterou držitel nestudoval; mult. znamená, že byl držitelem více těchto doktorátů.



Přečtěte si
necekany_vystrik
25. 7. 2012 • 15:40

mu dali doktorát na VSCHT a Olomouc za prachy ho habilitovala v jeho 62 letech

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.