Tak vytáhnou Concordii! Finální plán operace, která spolyká 6 miliard a potrvá půl roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tak vytáhnou Concordii! Finální plán operace, která spolyká 6 miliard a potrvá půl roku!

Vrak Costy Concordie na dosah břehů.
Vrak Costy Concordie na dosah břehů. (EPA, ČTK/AP, Profimedia.cz, ara)

Italské úřady konečně odhalily podrobnosti finálního plánu na vyzvednutí vraku kdysi luxusního parníku Costa Concordia, který v lednu ztroskotal na útesu u ostrova Giglio západně od italských břehů. Kolos o výtlaku 114 000 tun bude odvezen na obřích bójích a skončí ve šrotu!

Pod parník stabilizační plošina a na ní dva obří jeřáby, které Concordii napřímí. Obří kesony na bocích pak loď udrží na hladině a tažné čluny ji dovlečou do jednoho z toskánských přístavů, kde bude rozebrána na šrot.

Takový je plán. Projektem, jež dosud nemá obdoby, byla pověřena firma TitanMicoperi a její odborníci odhadují náklady na 6 miliard korun! Operace by měla začít v srpnu a loď by měla být dopravena do přístavu do konce ledna 2013. Pak se rychle změní ve staré železo.

Concordia najela na útes 13. ledna. V trupu vznikl otvor o délce 50 metrů a vodu nabírající loď se naklonila bokem na skaliska ostrova Giglio. Na palubě bylo 4252 lidí a 34 z nich zahynulo.

Z tragédie je viněn kapitán Francesco Schettino (53), který se údajně dostatečně nevěnoval řízení. Navíc uprchl z lodi v době, kdy teprve začínala evakuace pasažérů a odmítl se vrátit na palubu! Za to ho čeká soud.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.