Otrávený ruský agent Litviněnko zemřel Ze své smrti viní Putina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Otrávený ruský agent Litviněnko zemřel Ze své smrti viní Putina!

Litviněnko krátce před smrtí (vlevo) a  před otravou.
Litviněnko krátce před smrtí (vlevo) a před otravou.

LONDÝN – Bývalý ruský agent tajné služby KGB Alexandr Litviněnko (†43) zemřel v londýnské nemocnici na následky otravy neznámým jedem. Ještě předtím ale obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho smrt zařídil on.

Litviněnko, který před šesti lety prchl z Ruska do Londýna a minulý měsíc dostal britské občanství, totiž Putina tvrdě kritizoval a dokonce se začal zabývat vraždou novinářky Anny Politkovské, která neskrývala svoje kritické názory na Kreml. Putin ale účast na Litviněnkově smrti důrazně popřel.

„Dostali mě, ale nedostanou všechny,“ řekl bývalý agent při jednom z posledních rozhovorů. To už byl přesvědčen o tom, že byl otráven. „Možná mě umlčíte, ale nebude to zadarmo,“ vzkázal umírající Litviněnko do Moskvy.

Kreml spekulace o otravě označila za nesmysl. Litviněnko prchl z Ruska před šesti lety poté, co tam na něj byl vydán zatykač kvůli údajnému shromažďování zbraní. On sám naopak tvrdil, že měl na rozkaz svých nadřízených zavraždit Putinova odpůrce – miliardáře Borise Berezovského.

Litviněnkovi přátelé i celá Británie obviněním o otravě věří. Litviněnko onemocněl 1. listopadu po setkání s jiným bývalým členem KGB. Otravu nepřímo potvrdil i chemik Andrea Sella z nemocnice, kde se Litviněnko léčil: „Zjistili jsme nespecifikovanou otravu a nevěděli, co to je. Zda je to jedna látka, nebo nějaká směs jedů.“ Včera se spekulovalo o tom, že Litviněnko byl otráven radioaktivním poloniem.

Litviněnkův stav se rapidně zhoršil ve čtvrtek večer, kdy prodělal infarkt. V noci pak zemřel.

Proč ho neměla Moskva ráda?
Litviněnko několikrát ostře napadl politiku prezidenta Putina. Co také tvrdil?

  • „Ruské tajné služby stojí za některými akcemi, které se připisují Čečencům. Například masakr ve škole v Beslanu.“
  • „Za zastřelením ruské novinářky Anny Politkovské stojí Putinovi agenti.“
  • „KGB vycvičila druhého nejvyššího muže teroristické sítě AlKajda Ajmána Zavahrího.“
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.