Místo předváděcí akce zažijete peklo! Květoslava Brožková: Vnutili mi vysavač! Teď musím splatit 20 tisíc Kč... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Místo předváděcí akce zažijete peklo! Květoslava Brožková: Vnutili mi vysavač! Teď musím splatit 20 tisíc Kč...

Použitý vysavač za 20 tisíc, jeho cena je přitom třináctkrát nižší.
Použitý vysavač za 20 tisíc, jeho cena je přitom třináctkrát nižší. (pro Aha! – Marie Stypková)

Své si s hulváty z předváděcích akcí užila Květoslava Brožková (73) z Ostravy. Osmnáct měsíců musí z důchodu splácet vysavač, který nechtěla...

Paní Brožkové na akci společnosti Swiss Nature Solution v Ostravě předvedli »zázračný« vysavač za 20 tisíc Kč. Drzý obchodník se rovnou zeptal, jaký má důchod, a sepsal smlouvu s měsíčními splátkami ve výši 990 Kč. „Bylo to všechno rychlé, že jsem neměla čas odporovat,“ popisuje žena.

Další den přivezl prodejce vysavač paní Květě domů, vzal také sady nádobí a příbory. „Přitom jsem mu řekla, že nic z toho nechci,“ říká paní Květa. Vysavač přinesl jen tak, bez krabice či záručního listu. Ve smlouvě se navíc »záhadně« zvedla splátka na 1330 Kč.

„Protestovala jsem, ale jako by mě pán neslyšel,“ pokračuje Brožková, která pak zjistila, že je vysavač poničený! „Firmě jsme do čtrnácti dnů doporučeně napsali, že od smlouvy odstupujeme. Dcera se tam snažila dovolat, marně,“ říká zoufalá žena, která splátky platí ze strachu z exekutora. Stejný vysavač se přitom jinde stojí 1500 Kč.

Reakce prodejce...

A co na to mělnická společnost Swis Nature Solution? „Žádný doporučený dopis paní Brožkové jsme nedostali. Pokud nebyla se zbožím spokojena, měla ho do týdne vrátit,“ řekla Aha! jistá paní Marková.

Na otázku, proč nebyl vysavač zabalený v krabici a postrádal záruční list, mlčela. Swis Nature Solution jen za poslední rok Česká obchodní inspekce čtyřikrát pravomocně pokutovala celkovou částkou 95 000 Kč, své negativní zkušenosti si vyměňují lidé i na internetu.

7 odpovědí o předváděcí akci: Na tohle máte právo!

Co když lákají firmy na kulturní akci, místo programu ale následuje akce předváděcí?

Vidíteli příslib drahého daru, např. elektroniky, selský rozum by vás měl varovat, že se vás snaží pořadatel nalákat. Totéž platí, když je na pozvánce napsáno, abyste si nezapomněli vzít občanský průkaz – ten je nutný k podepsání smlouvy. Takové akci se vyhněte!

Co když řeknu na předváděcí akci svůj názor a vyhodí mě? Mají na to právo?

To určitě nemají – jedná se o veřejnou prezentaci a vy máte na vyjádření svého názoru právo. Pokud nejste spokojen s tím, jak akce probíhá, je lépe odejít sám. Když vás obchodník nechce odvézt z akce zpět domů, nebo tím vyhrožuje, mohlo by jít o agresivní obchodní praktiku, kterou zakazuje zákon o ochraně spotřebitele. V případě takovéto situace je na místě nebát se volat policii!

Co když mě naopak nedovolí akci opustit?

Nikdo vám nesmí bránit opustit místnost, kde předváděcí akce probíhá. Bylo by to opět nepřípustné omezování a účastník by si je neměl nechat líbit. Doporučení je stejné jako v předchozích případech – obrátit se na policii.

Místo slíbeného oběda a exkurze nám dali hlouposti za pár kaček. Co s tím?

Může se jednat o porušení veřejného příslibu a svých nároků by se poškození spotřebitelé mohli domoci soudní cestou, tj. podáním žaloby.

Existují i akce, kde se nekalosti nedějí?

Samozřejmě jsou i takové akce, podle výsledků z prvního čtvrtletí letošního roku je jich ale menšina. Ze 74 kontrol odhalila ČOI nedostatky u 49 případů, tedy více než dvou třetin!

Můžou mě nutit podepsat smlouvu např. na drahé hrnce nebo vysavače?

Nikdo vás nemůže nutit cokoliv podepsat. To je proti zákonu. Proto zuby nehty odmítejte. Je pravděpodobné, že na vás budou obchodníci křičet, vyhrožovat. Nenechte se zlomit a vězte, že i být vyhozen či jít domů pěšky je lepší, než podepsat nevýhodnou smlouvu. Máte-li po ruce telefon, můžete povolat na místo policii. V opačném případě ji kontaktujte zpětně.

Jak poznám na akci podvodníka?

Jde o člověka, který kvůli prodeji bude měnit tón mezi drsňákem a milou osobou, která to s vámi myslí dobře. Ve chvíli, kdy se proti jeho aktivitě někdo ohradí, bude se chovat agresivně. Jindy bude snižovat cenu zboží a předstírat, že všem dělá obrovskou laskavost, dokud nedosáhne částky, která bude pro některé účastníky »přijatelná«. Při předložení smlouvy bude tlačit na její rychlé podepsání. Nenechá dostatek času na její přečtení a už vůbec nebude chtít slyšet o jejím podpisu později.

Přečtěte si
hillaarkaa
16. 6. 2012 • 09:22

Jen aby loď při zpáteční cestě neposlali ke dnu

hillaarkaa
16. 6. 2012 • 09:22

Za kus žvance,holkíííí-nekupte to

lukreciaborgia
16. 6. 2012 • 07:38

a jak píše níže -edea-nic nekoupím,pro mně to taky není problém.Dokonce jsem si přinesla dárek-mobilní telefon.Asi ten nejobyčejnější,ale aspoň jsem měla dárek pro malého vnuka.Vím,že moje kamarádky taky jezdí a dokonce se těší,že teď pojedou na dva dny do Bratislavy na projížďku lodí po Dunaji.Nevím to přesně,ale myslím,že taky jezdí s BECK Praha.

cukrousekbeda
15. 6. 2012 • 07:57

Může nechat protáhnout

winterfreshka
14. 6. 2012 • 08:32

Je to opravdu síla,co tam do těch lidí tlučou Stačí 1 babka,co se bojí odmítnout a mají oběť .Předražené ležáky a krámy

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.