Unikátní svědectví z předváděcí akce: Takhle líčí pasti na důchodce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní svědectví z předváděcí akce: Takhle líčí pasti na důchodce!

Jana Havlicová byla spolu se zástupci obchodní inspekce na pořádně vypečené prodejní akci »u suchánků«.
Jana Havlicová byla spolu se zástupci obchodní inspekce na pořádně vypečené prodejní akci »u suchánků«. (Aha! – Dan Černovský, Martin Přibyl)

Také na vás ze schránky občas vypadne lákavé pozvání na zdánlivě zajímavou akci? Kdo by odolal. Za pár korun se podíváte za památkami, dostanete oběd a odnesete si hodnotný dárek.

AJenže takový výlet se vám může pořádně vymstít a prodražit. Přesvědčila se o tom i spolupracovnice Aha!. Ve schránce našla pozvánku do Horních Počernic v Praze, do hotelu Čertousy na »zábavné posezení spojené s ochutnávkou výběrových vín« za symbolické vstupné 30 Kč.

Z pozvánky se přímo usmíval talíř s gulášem pro každého účastníka zdarma s výzvou, že kdo se předem zaregistruje, dostane mast na klouby a keramický nůž jako dárek zdarma. Jak se ale dalo čekat, vše bylo nakonec úplně jinak! Přečtěte si, jak senioři snadno naletí...

Sešli jsme se v určenou hodinu před hotelem. Bylo nás patnáct, všichni senioři. Po čtyřiceti minutách čekání nás blondýnka s velkým výstřihem pozvala do sálu. Tam čekal manažersky oděný mladý muž. Ona mu říkala Martine, on jí Péťo. Nám se oba jaksi zapomněli svými jmény a příjmením představit. Ani firmu, která chyběla už na pozvánkách, neprozradili.

Přečetli jsme si její jméno až na rozdaných lístcích, kde se po nás žádala naše jména, adresy, rok narození a telefony. Mohli jsme si dokonce přečíst typicky bleším písmem na lístku vytištěné, že souhlasíme, aby naše údaje byly k dispozici firmě...

Vzali od nás peníze

Nejdřív každý z účastníků musel dát oněch »symbolických« 30 Kč. Pak se blondýnka Péťa zeptala, kdo si chce něco dát, že pozve vrchního. Stalo se, leč platili jsme hned a ze svého. Kafe za 35 Kč, ostatní nevím. Zatímco jsem srkala dost mizerné kafe, do sálu vběhl starší pán: „Nic jim nevěřte, jsou to podvodníci, loni jsem jim naletěl,“ volal z plna hrdla. Varování několikrát opakoval.

„Okamžitě opusťte sál!“ dostalo se mu uvítání od pana Martina a ten nakonec zvítězil. Za vetřelcem zapadly dveře, pan Martin nabral dech, stoupl si k bílé tabuli a zábavné posezení začalo.

Lidi, co nesouhlasili, vyrazili!

Přítomným nastínil, že důchody jsou na tři roky beznadějně zmrazené, ani korunu stát nevydá, a proto je tady on, aby všechno spočítal a šlechetná firma a její pan majitel důchodcům prodejem výrobků ušetřil tisíce. Od žárovky až po plastová okna včetně robotů, ručních vysavačů, indukčních vařičů až ke koulím do praček, které dokážou zázračně zbavit prádlo špíny.

Jednomu se z toho musela točit hlava, přednáška plná wattů, kilowattů atd. trvala bezmála čtyři hodiny. První z manželských párů byl bez skrupulí vykázán ze sálu hned na začátku. To když se paní ozvala, aby přednášející mluvil k věci. Sdělila mu nesmělým hlasem, že výše jejího důchodu je její osobní věc, aby představil výrobky, s nimiž na setkání přijel. „Péťo, vrať jim 30 korun. A vypadněte!“ zněla odpověď pana Martina.

Prodávali lidem předražené zboží

Poté přestal používat tabuli, zelený fix a přistoupil k dovezeným »exponátům«. Na dlouhý stůl vyložil pekáč se skleněnou poklicí, vařič na plynovou bombu, dva indukční vařiče a kuchyňský robot letitého stylu. Ve chvíli, kdy pan Martin vychválil pekáč a jeho výhodnou cenu, jsem si o vyhazov řekla i já. To když jsem prozradila, že v supermarketu, kam chodím, jej měli už loni o 700 Kč levnější.

Na rozdíl od manželů jsem se ale vyhodit nedala. Můj úkol ještě neskončil. Zajímaly mě praktiky obchodování pana Martina, chuť písemně slibovaného guláše a dárky. Pořád jsme ještě byli na suchu, ani hlt rovněž slibovaného vína.

Lhali a tlačili na nás!

A víte, jak probíhal obchod? Pan Martin představil závratnou cenu nabízeného výrobku, dvakrát slevil, protože prý šlo o reklamní akci a výjimečnou benevolenci pana majitele. Kdyby náhodou u sebe neměl někdo peníze, pan Martin ho ihned odveze na poštu nebo k bankomatu a hned po návratu sepíší smlouvu. Tak vida, další velkorysá nabídka!

Jenže – klienti se nehrnuli, pan Martin znervózněl, leč na závěr přišel s další výhodou. Spíš vnucoval, než nabízel prací koule do pračky. Jiřina Bohdalová je prý nabízí v reklamě za 1600 Kč, on chtěl »pouhé dvě stovky«, aby si účastníci odnesli ze setkání něco mimořádného, tvrdil.

A nesplnili žádný slib

Korunu dala setkání slečna Péťa. Pozvala všechny účastníky ven k autu, aby si vyzvedli dárky. Nebyly to ale keramické nože atd., jak slibovala pozvánka, ale dvě skleničky na likér a dva krémy na ruce bulharské výroby. Pytlíky polévky od Vitany, i když vydávané po jednom, na všech 13 osob, žel, nevyšly. Po guláši ani stopy, natož po vínu.

Česká obchodní inspekce: Jde o nekalé obchodní praktiky!

Na stejné prodejní akci jako spolupracovnice Aha! byli v utajení i zástupci z České obchodní inspekce. A ti jasně dali najevo, že úzkost návštěvníků akce nebyla vůbec neopodstatněná. „Ještě neproběhlo správní řízení. Zaznamenali jsme porušení zákona o ochraně spotřebitele. Některé výrobky nebyly v době nabídky označeny cenou. Navíc byly zaznamenány nekalé obchodní praktiky, jelikož slíbené dárky a občerstvení nebyly návštěvníkům nakonec nabídnuty,“ řekla Aha! Šárka Balková z inspektorátu.

MÁTE STEJNÝ NEBO PODOBNÝ ZÁŽITEK? NAPIŠTĚ NÁM SVŮJ PŘÍBĚH NA AHA@AHAONLINE.CZ A NEZAPOMEŇTE NA SEBE UVÉST V E-MAILU KONTAKT!



Přečtěte si
hillaarkaa
12. 6. 2012 • 12:06

Nedošlo ti,že takoví zloději a megapodnikatelé mají od činných orgánů požehnáno a jsou nepostižitelní???Z těch vyšmelenejch marží jim zbude ještě na slušné právníky Vo tom to je

zadnice
12. 6. 2012 • 10:10

Staří a chudí lidé se skutečně nepoučí, a proto 10,000.000,- pokuta a odebrání živnosti by bylo na místě!!!

hillaarkaa
12. 6. 2012 • 08:52

Kravko-kde je soudce,je i žalobce Firmy s jejich vymývacími praktikami a způsoby a důchodci na straně druhé,co jim to dlabou ,kapisto???!! Ale dle tvé mentality a vzdělání to vypadá,že jsi to dál než na měšťanku nedotáhla Tvůj problém,zajdi na předváděčku

pelagie
12. 6. 2012 • 08:42

a důcodci se nepoučí a nepoučí... nechápu ....je to jejich hamižnost, že jim někde dají neco zadara...no to určitě

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.