Prásk, bouračka! Rychle, teď jde o vteřiny! Víte, jak se chovat u nehody? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Prásk, bouračka! Rychle, teď jde o vteřiny! Víte, jak se chovat u nehody?

Fotografie
Fotografie (internal)

Fiat s Renaultem se na Brněnsku čelně srazili v plné rychlosti, na silnici leželi těžce zranění. Kamion naložený dráty narazil v Třinci do stromu, řidiči začaly selhávat životní funkce. Motorkář nestačil zabrzdit, na Vsetínsku narazil do auta před sebou a málem vykrvácel. To je jen pár případů z posledních dnů. Naštěstí se obešly bez ztrát na životech, a to i díky lidem, kteří věděli, jak pomoci. Dokázali byste to i vy?

Záchranáři považují za nejsmutnější bouračky ty, při nichž umírají lidé jen proto, že jim nikdo včas a správně nepomohl. „Přijeli jsme k mladému muži. Utrpěl jen otřes mozku, na chvíli upadl do bezvědomí a zapadl mu jazyk. Kolem stáli lidé, kouřili a čekali na záchranku. Zachránili jsme ho, ale jeho mozek už byl mrtvý, a tak skončil jako dárce orgánů. Kdyby mu někdo vytáhl jazyk, někdy stačí i mírný záklon hlavy, nadechl by se a mohl žít,“ říká pro Nedělní Aha! ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz a radí, co tedy máme v případě nehody dělat?

✚ Chci pomoci, co mám udělat ze všeho nejdříve?

Rychle přehlédněte okolí a zjistěte, co se vlastně stalo, kolik je tam aut. Další může být klidně o sto metrů dál, někoho mohl náraz vymrštit do příkopu, pole či na strom. Stává se, že lidé v šoku nehledě na zranění odejdou pryč a pak padnou nebo omdlí o kus dál třeba v lese a zůstanou bez pomoci. Proto se také ptejte ostatních, kolik lidí v autě jelo.

✚ Jak se zachovat, když zraněný nemá hmatný pulz a nebije mu srdce?

V první řadě byste měli zraněného začít resuscitovat. Pokud je dotyčný v autě, vytáhněte ho ven a položte ho na záda na tvrdou podložku. Natáhněte mu končetiny, zkřižte mu ruce a stlačujte hrudník mezi prsními bradavkami na hrudní kosti nejméně 5 centimetrů hluboko frekvencí kolem 80 až 100 stlačení za minutu  (odpovídá rytmu koledy Rolničky, rolničky...). Masáž srdce nesmíte do příjezdu záchranky přerušit.

✚ Co dělat, když člověk nedýchá?

Pakliže zraněný nedýchá, ale bije mu srdce, zkontrolujte, zda nemá zapadlý jazyk. Dýchací cesty může uvolnit i mírný záklon hlavy. Pokud stále nedýchá, přistupte k umělému dýchání.

✚ Lze se po nárazu spolehnout na to, že když účastník nehody chodí, mluví, není mu špatně, že se mu nic nestalo?

I v takovém případě je lepší podstoupit vyšetření u lékaře. Takový člověk mohl následkem nárazu utrpět vážné vnitřní zranění, aniž by to na něm bylo bezprostředně po nehodě vidět. Může mít utržený některý orgán nebo natrženou velkou cévu a krvácet dovnitř. Za půl hodiny nebo i za několik dnů může na následky střetu zemřít.

✚ Jednou ze základních pouček je zbytečně se zraněným nehýbat a nevyprošťovat ho z auta. V případě poranění páteře mu může taková manipulace ublížit. Kdy toto pravidlo porušit?

Jen když auto hoří, hrozí, že vybuchne, nebo může spadnout. Také když člověk potřebuje obnovit dýchání nebo resuscitaci. Jde přímo o život. Pak je riziko poranění páteře až na druhém místě.

✚ Co když si nevím rady, poradí mi někdo?

Všichni operátoři na lince 155 dokážou vést tzv. asistovanou telefonickou první pomoc, případně i resuscitaci. Budou vám radit krok za krokem, co dělat. Volejte vždy v první řadě záchranku, aby záchranáři vyjeli na místo co nejdříve.

✚ Jak můžeme pomoc člověku, který je při vědomí, zaklíněn v autě a nelze s ním hýbat?

Stačí ho držet za ruku, povídat si s ním. Člověk po nehodě bývá dezorientovaný, zmatený, nic si nepamatuje. Ujišťujte ho, že mu pomůžete, že už jede záchranka a že všechno bude dobré. I když se to nezdá, i to velmi pomůže.

✚ Komu pomáhat nejdříve?

Podívejte se, kdo všechno je zraněný a jak. Lidé většinou hned vyndávají lékárničky a obvazují hlavu. To není nutné. Na tu trochu krve z čela nikdo nezemře. Platí pravidlo nevěnovat se tomu, kdo křičí. Kdo křičí, ten je na tom lépe než ten, kdo mlčí. Může být v bezvědomí, vážně zraněný. Nejdůležitější je proto ověřit dýchání a srdeční akci. Pomoc potřebují mezi prvními i ti, kteří silně krvácejí, například z tepny.

✚ Kam se obrátit, když si na místo nehody nezavolám záchranku, ale později se dostaví potíže, nebo se rozhodnu vyšetření podstoupit?

Vyhledejte nejbližší úrazovou nemocnici nebo úrazové oddělení, kde vás vyšetří chirurg, traumatolog nebo ortoped. Chybu neuděláte, ani když půjdete v místě bydliště na polikliniku, kde mají také rentgen. Pokud lékař něco zjistí, pošle vás do nemocnice. Ve vážnějších případech vás nechá převézt záchrankou. Pokud se stav zhorší, člověk začne být malátný, nevnímá okolí, zavolejte vždy záchranku.

✚ Nejen policisté, ale i zdravotníci chtějí, aby jim svědek nehody popsal, jak se stala. Proč?

Když vědí, jak bylo auto poničené, jak silný a z jaké strany byl náraz atd., mohou rychleji a lépe stanovit diagnózu. U chodců nebo cyklistů je důležité i to, jaké auto vás porazilo, zda to byl džíp nebo škodovka. Už jen podle toho, jaká to byla značka vozu, lze předpokládat, zda má zraněný spíše zlomenou nohu nebo pánev apod.

✚ Co když zranění mají zlomeniny?

Ty ošetřovat nemusíte. Záchranka je tam do deseti patnácti minut.

Co radí policie?

Pokud zastavíte u dopravní nehody, nechte vůz před místem nehody po směru jízdy. Chráníte tak sami sebe. Sice vám někdo možná nabourá vaše auto, ale je to lepší, než když zraní nebo zabije vás. Nezapomeňte si vzít refl exní vestu a dát před auto výstražný trojúhelník.

Vyznačte postavení vozidel při dopravní nehodě pískem nebo speciálním sprejem či dostupnými přírodními materiály, které jsou k dispozici.

Stanete se účastníkem dopravní nehody na dálnici. Jeli to možné, okamžitě se přemístěte do bezpečné vzdálenosti od auta, nejlépe za svodidla. Tam vyčkejte, dokud nepřijede policie.

Dispečerovi záchranného systému vždy řekněte jméno, místo nehody, přesný kilometr, nejbližší obec nebo záchytný bod v terénu. Nikdy nekončete hovor jako první. Dispečer může mít důležité doplňující otázky.

Nikdy si u nehody nezapalujte cigaretu. Odhozeným nedopalkem můžete způsobit vznícení např. benzinu vytékajícího z havarovaných aut.

Především zjistěte, zdravotní stav dalších účastníků nehody a zraněným poskytněte první pomoc. Za neposkytnutí pomoci, i když jste nehodu nezavinili, vám jako řidiči hrozí až dva roky vězení. Pokud to vyplývá z vašeho zaměstnání, až tři roky nebo zákaz činnosti.

Odhadněte výši škody. Nepřesahujeli 100 tisíc korun, nemusíte volat policii. Stačí sepsat s účastníkem záznam o nehodě a předat ho pojišťovně. Ideální je mít při sobě tzv. euroformulář, který vám vydá pojišťovna už při uzavření smlouvy nebo ho lze stáhnout na www.mdcr.cz. Záznam lze napsat i na obyčejný papír. V každém případě musí obsahovat čas, místo nehody, její příčinu, průběh a následky, identifi kaci účastníků a zúčastněných vozidel a podpisy účastníků. Záznam musí vždy zůstat poškozenému či poškozeným. Bez něj neprokážou vznik škody, a pojišťovna jim nic nevyplatí.

Oznámit nehodu policii musíte tehdy, když dojde ke zranění, škodě nad 100 tisíc Kč nebo k poškození tzv. obecně prospěšného zařízení (osvětlení apod.).

U vozů na leasing není ze zákona povinnost volat policii, může to však vyplývat ze smlouvy s konkrétní leasingovkou. Odborníci však doporučují u aut na leasing volat policii raději vždy.

A co radí právník

Nevoláte-li policii, ujasněte si, kdo je viník. Pokud se domníváte, že jste poškozený, avšak s dalším účastníkem nehody se nedohodnete, volejte policii bez ohledu na výši škody.

Jeli to možné, získejte na místě kolize co nejvíce svědků. Mohou pomoci dokázat vaši nevinu.

Nejste-li spokojen s výší náhrady od pojišťovny a viník vám nehodlá částku doplatit, můžete se obrátit na soud. I u soudu ale musí být škoda prokázána a dostatečně odůvodněná, např. znalci, svědky apod. Pozor! Po dvou letech od nehody je váš nárok promlčen.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.