Letní počasí láká na výlety: 5 rad pro bezpečnou jízdu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Letní počasí láká na výlety: 5 rad pro bezpečnou jízdu!

 (Aha! – Dan Černovský)

Jaro je v plném proudu a na dveře už buší léto. Doba jako stvořená na výlety a dovolené. Pokud se chystáte usednout za volant a odfrčet za relaxací, pamatujte si, že nejdůležitější je dojet ve zdraví. Víte, jaké jsou nejrizikovější etapy při jízdě autem, a kdy si tedy dát největší pozor? Poradí vám instruktor bezpečné jízdy z BESIP Jan Pechout.

1. Častěji lidé havarují krátce před cílem své cesty než na počátku nebo během ní. Nejhorší bývá posledních 30 km, kdy si většina řidičů, i když cítí únavu, řekne – to už dojedu. Máteli totiž před sebou 200 km, spíše zastavíte a dáte si pauzu.

2. Nejrizikovější čas pro jízdu je, zejména pro netrénované řidiče, podle statistik mezi 3. a 5. hodinou ranní a pak mezi 14. a 16. hodinou. V této době má lidský organismus větší tendenci upadat do útlumu.

3. Ostražití buďte v době, kdy se stmívá či naopak rozednívá. Ještě není pořádně vidět a zároveň světla na vozidlech již nejsou tolik účinná.

4. Riskovat začínáte po asi 3 až 4 hodinách, nebo zhruba po 200 km souvislé jízdy. Po této době raději zastavte na kávu, nebo se jen projděte kolem vozu, protáhněte se. Tento rytmus dodržujte zejména na delších trasách.

5. Pozor na tempomaty. Řidiči, kteří si zvykli jezdit na tempomat (tedy bez řazení, šlapání na pedály) a jen drží v ruce volant, mají sice cestu pohodlnou, mnohem více je ale ohrožuje mikrospánek.

Jak se chovat, když jede sanitka

V okamžiku, kdy slyšíte signál záchranné služby, ale i policie či hasičů, jim musíte uvolnit cestu. To ví každý řidič, jenže mnozí při takovém manévru riskují životy svoje i záchranářů. „Zásadou je chovat se na vozovce čitelně. Blinkrem ukázat, na kterou stranu hodláte uhnout,“ radí Jan Pechout. Chybu podle něj dělají i šoféři, kteří z opatrnosti ihned zastaví. „Mohou tak silnici ucpat a záchranka neprojede vůbec,“ objasňuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.