Na Sibiři se krátce po startu zřítilo letadlo! 31 mrtvých Rusů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na Sibiři se krátce po startu zřítilo letadlo! 31 mrtvých Rusů!

K tragédii došlo jen několik minut po startu.
K tragédii došlo jen několik minut po startu. (ČTK/AP)

Na východě Ruska došlo včera brzy ráno k tragédii. Nedaleko sibiřského města Ťumeň se zřítilo vrtulové letadlo ATR72 se 43 lidmi na palubě. Po dopadu na zem se rozlomilo na tři kusy a začalo hořet.

Obrovské štěstí mělo 12 cestujících, kteří ohnivé peklo na ledovém sněhu přežili! Čtyři zranění jsou ovšem stále v kritickém stavu. Jednatřiceti Rusům (na palubě nebyli žádní cizinci) už ale nebylo pomoci.

Řídicí věž ztratila kontakt se strojem chvilku po startu, tedy ve 2 hodiny 35 minut našeho času. Ve výšce 100 metrů se posádka pokusila o nouzové přistání – už během vzletu si tedy nejspíš všimla technických problémů. Manévr nevyšel a stroj typu ATR72 se asi 30 km od letiště zřítil do sněhové peřiny. Ta ovšem nebyla dost měkká, aby zachránila životy všech pasažérů.

Mezi 31 oběťmi havárie je celá posádka – dvě letušky a oba piloti, jeden z nich měl těsně před svatbou. Letoun společnosti UTair směřoval do západosibiřského Surgutu.

Příčina neštěstí se vyšetřuje, vše nasvědčuje technické závadě letadla, nelze vyloučit ani chybu pilota. Černé skříňky jsou v rukou vyšetřovatelů. Život si zachránil podnikatel, který se na poslední chvíli rozhodl neletět: „Byl jsem tak unavený, že jsem let odložil.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.