Nové značení potravin: Zdravé s logem jablíčka!
Snažíte se jíst zdravě? V obchodě obracíte každý výrobek a luštíte jeho složení? V budoucnu bude toto detektivní počínání jednodušší díky logu v podobě zeleného jablíčka s nápisem »zdravá potravina.cz«. Proč sáhnout právě po jablíčku a jaký je rozdíl např. mezi logy bio nebo Klasa?
„Hlavní cíl loga je informovat, že potravina neobsahuje nežádoucí přídatné látky, jako jsou tzv. éčka, umělá aromata,“ uvádí Rudolf Náprstek, předseda Občanského sdružení Zdravá potravina. Mezi garanty, kteří hodnotí jednotlivé potraviny před udělením loga, je Aliance výživových poradců ČR a odborníci z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.
Výrobci teprve zelená jablíčka na obaly svých zdravých výrobků umísťují, celou jejich databázi již nyní najdete na www.zdravapotravina.cz. Můžete si stáhnout i aplikaci do chytrých telefonů a používat ji přímo v obchodě při nákupu.
Éčka i v biopotravinách! Proč si všímat obalů na potravinách?
● „Označení bio deklaruje, že potravina pochází z ekologického zemědělství, může však obsahovat éčka,“ uvádí ing. Hana Střítecká, Ph.D. z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, která se na hodnocení potravin podílí.
● Ani logo Klasa, označující ty nejkvalitnější české potraviny, nebere v potaz obsah přídatných látek.
Snědli byste brouka? A co asfalt?
● Zatímco brouka by snědl málokdo, barvivo z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus jíme všichni v jogurtech, nápojích, džemech, žvýkačkách… Jde o E 120 – košenilu neboli karmín.
● Asfalt v jídle? Ano, jíme, respektive barvivo z kamenouhelného dehtu, který se používá při výrobě povrchu silnic. Barvivo z dehtu azorubin – E 122 se používá v instantních polévkách, jogurtech, marmeládách, cukrovinkách, limonádách...