Kupujete si máslo? Je i dva roky staré! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kupujete si máslo? Je i dva roky staré!

Máslo
Máslo (Ilustrační foto Aha! – Petr Novotný, ara)

Mažete si chleba máslem, nebo máslem? Ne, nejde o chybu, čtete správně. Taková kostka másla, po níž dnes sáhnete v obchodě, může ukrývat doslova ledacos. Zejména ta z dovozu.

Vezměte si třeba tohle: kráva před dvěma lety nadojila mléko, z něhož se získala smetana právě na máslo ve vašem košíku. Jenže maso z té samé krávy jste snědli už před rokem a půl třeba v rajské omáčce! Nevěříte? Je to tak!

Potravina zabalená ve stříbrném obalu s nápisem »máslo« totiž celé ty dva roky ležela při –18 °C v mrazáku! Vy jste si ji přitom koupili za nemalé peníze a cestou z obchodu se těšíte, jak si čerstvým máslem namažete chleba s křupavou kůrkou. Dobrou chuť!

Důležité je však vědět, že nejde o nic nezákonného a výrobek není nijak závadný. »Jen« se připravujeme o požitek ze správné smetanové chuti a vůně.

Jak se vyznat v másle?

Vyznat se v másle není nic jednoduchého. Pokud si chcete koupit opravdu čerstvé, zbytečně dlouho neskladované, postupujte podle návodu Aha!:

Co je máslo

Jde o výrobek ze smetany – sladké nebo kyselé. Aby mohl nést označení »máslo«, musí obsahovat nejméně 80 % až 90 % mléčného tuku, maximálně 16 %vody a nanejvýš 2 % tzv. tukuprosté sušiny.

Čerstvé, stolní

Čerstvé máslo – jde o máslo do 20 dnů od data výroby. Takové, které jde z mlékárny rovnou do obchodu. Na obale je uvedeno datum spotřeby: »Spotřebujte do«. Pokud toto datum projde, máslo se nesmí dál prodávat.

Máslo – jako »máslo« bez slova »čerstvé« je v obchodech označena většina výrobků. Datum spotřeby je uvedeno slovy: »Minimální trvanlivost do«. Podle české vyhlášky jde o máslo, které se prodává déle než oněch 20 dní (pobylo si ve skladu), nejde však o máslo skladované v mrazácích. Pozor, tady je velké ALE! Čtěte proto dál...

Stolní máslo – označení je českým specifikem. Jde o máslo, které bylo dlouhodobě uskladněno (nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách –18 °C a nižších) a po vyskladnění je prodáváno rozmražené. Babičky mu říkaly »dvojka«.

Zahraniční máslo

Aby hledání »čerstvého másla« bylo složitější, vězte, že u zahraničního másla bod 2 neplatí. Evropa zná pouze »máslo«. A tak máslo z dovozu může být klidně dva roky skladované v mrazáku a na obale se to nedozvíte.

„Dlouhodobě skladované máslo se u nás do malospotřebitelských obalů zpravidla balí již při výrobě. V jiných zemích se však používají i takové postupy, kdy se před uskladněním balí do kartonů o hmotnosti 12 až 25 kg. Ty jsou pak vybaleny, přehněteny a baleny do malospotřebitelských obalů,“ uvádí Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

A další fígl. Aby zákazník nepoznal chuťovou odlišnost dlouhodobě skladovaného másla od čerstvého, výrobci je v různých poměrech mísí. Kostka třeba belgického másla tak může být ze dvou třetin 2 roky »stará« a z jedné třetiny čerstvá.

Lépe roztíratelné, selské

Je lepší koupit »máslo«, nebo »máslo selské«»lépe roztíratelné«? „Další značení je zpravidla výplodem fantazie marketingových manažerů. Snadno roztíratelné máslo by mělo pravděpodobně pocházet z mléka pasených dojnic.

Toto mléko obsahuje vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, a tudíž má měkčí konzistenci. Avšak žádný předpis to neupravuje,“ vysvětluje Duben.

České vytlačuje dovoz

Při nákupu mějte na paměti, že české máslo vytlačuje z pultů obchodů právě řádně v mrazácích uleželé dovozové. Je levnější. Zatímco ještě před deseti lety se v Česku vyrobilo 50 tisíc tun másla ročně a dovezlo se zhruba 2 tisíce tun, nyní se u nás vyrobí jen něco málo přes 20 tisíc tun a téměř 20 tisíc tun se ho doveze.



Autor:  wer

Přečtěte si
maxovskej
10. 6. 2015 • 16:31

Já máslo vůbec nekupuji a ani nejím konzumuji jen rostlinné máslo Floru

zadnice
13. 3. 2012 • 10:55

Jsme v potravinách absolutně nesoběstační díky "demokracii" a tím strávníci odpadků z celé Evropy!!! A naši "ministři" zemědělství jako např. Bendl nás brzy naučí jíst pomeje!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.