Důchodkyně Jana Nová: Nouze mě vyhnala z bytu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Důchodkyně Jana Nová: Nouze mě vyhnala z bytu!

Důchodkyně Jana Nová musela opustit byt, na který byla zvyklá.
Důchodkyně Jana Nová musela opustit byt, na který byla zvyklá. (Aha! – Alexandr Malachovský, Petr Novotný)

Třicet let bydlela Jana Nová (62) v krásném bytě v domě na plzeňském náměstí. Prožila tu nejkrásnější léta života. Teď už si jej může jen prohlédnout zvenčí. Musela se totiž přestěhovat do malého jednopokojáku v okrajové čtvrti západočeské metropole. Kvůli nízkému důchodu, z něhož byt neutáhla.

„Zpočátku to bylo těžké. Bojovala jsem s tím. Mé dvě dcery žijí v Anglii, takže jsem v něm byla sama. Důchod se v podstatě rovnal výši nájmu. Dokonce jsem ho sponzorovala z brigády. Nešlo to,“ vzpomíná seniorka na chvíle, které rozhodly o tom, že se vzdá pohodlného bydlení za to, že jí zbude více peněz.

„Teď jsem ráda, že jsem to tak udělala. A doporučovala bych to i jiným lidem, kteří kvůli důchodu žijí z ruky do pusy. Tam jsem platila 12 tisíc, teď mě nájem s energiemi vyjde na 4157 korun.“

Přesto jí nyní z důchodu 7753 Kč zbývá na ostatní život jen 3596 Kč. Ani to není žádná sláva.

„Po dubnovém úrazu, kdy jsem spadla ze žebříku, nemůžu pracovat. S rozpočtem tedy pořád bojuji. Nakoupím například hromadu brambor a ty si pak dlouho vařím na tisíc způsobů. Vidím slevu na mléko, hned je nakoupím do zásoby. Jinak by to nešlo,“ dodává.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.