Den s principálem cirkusu Karlem Berouskem: Krmení dravé zvěře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Den s principálem cirkusu Karlem Berouskem: Krmení dravé zvěře!

Opičák Ferda vždy ocení burské oříšky, z rukou šéfa obzvlášť chutnají.
Opičák Ferda vždy ocení burské oříšky, z rukou šéfa obzvlášť chutnají. (Aha! – Karel Kopáč)

Jaro se nezadržitelně blíží a s ním i další cirkusová sezona. A na zimovišti je proto práce nad hlavu. Ředitel cirkusu Sultán a mezinárodně proslavený drezér Karel Berousek (62) má sice nejblíže k medvědům, ale jako šéf musí mít přehled o všem, co se kolem jen šustne.

Redaktoři Nedělního Aha! se proto rozhodli zmapovat starosti cirkusového principála od rána do večera a v praxi tak ukázat jeho běžný pracovní den. A Karel Berousek jim také prozradil, jak jen zázrakem přežil útok jinak hodné medvědice.

I takový je život u cirkusu: Jak mu medvědice prokousla lebku!

Stalo se to v osmapadesátém roce, kdy Berouskovi jezdili s cirkusem Moravia na Slovensku. Aby nalákali do stanu co nejvíce hostů, pořádali před vystoupením atraktivní reklamní akci. „Já jsem seděl na kozlíku vozu taženém koňmi a hned za mnou stáli na voze dva medvědi. Byli moc hodní, neměli mezi ostatními obdoby,“ vzpomíná na osudný den Karel Berousek. Někdy je však osud nevyzpytatelný.

Právě držel v rukou opratě, když ho něco zezadu nadzvedlo z kozlíku, v lebce ucítil zapraskání a pak už si pamatuje jen na sprchu horké krve. Vykousnuté maso, prokousnutá lebka a skalpovaná hlava. To byl výsledek útoku jinak vzorné a hodné medvědice Marči. „Potom jsem už po hlavě spadl mezi splašené koně a v pudu sebezáchovy se vyhnul rozjetým kolům. Dali mi kámen pod hlavu, a když se po delší době dostavil místní doktor, slyšel jsem, jak říká ostatním, že už je zbytečné se mnou vůbec něco dělat,“ říká Karel Berousek.

Nakonec ho převezli do nemocnice do Bratislavy, kde mu lékaři zachránili život. „Celou dobu jsem byl při vědomí a doktor mi řekl, že tak musím zůstat i nadále. A také jsem nesměl brečet nebo křičet. Jinak prý bude konec. Ještě předtím jsem však zaslechl, že moje šance na přežití je téměř nulová, protože jsem ztratil hodně krve. Vydržel jsem to, dostal jsem transfuze a následovalo ještě devět dalších operací. Místo původní kůže, kterou medvědice snědla, mám na hlavě kůži z nohy,“ vzpomíná. Když se pak asi po měsíci a půl viděl v zrcadle, byl to pro něj šok. Od té doby prý začal i lépe chápat zvířata.

A co se stalo s Marčou? „Od táty dostala co proto, ale vystupovala dál. Téměř dvanáct let byla nejlépe cvičeným medvědem na světě. Když jsem po uzdravení sledoval její vystoupení mezi diváky a táta jí sundal košík, necítil jsem se zrovna dobře. Ani jsem se s ní nechtěl setkat pohledem. Bylo to pro mě studené a mrazivé setkání,“ vzpomíná po letech světově proslulý specialista a cvičitel medvědů Karel Berousek.



Autor:  ben

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.