Tajemství medvědího půstu - Máma Kamčatka: Nejí, a přece kojí! Jak jen to dělá?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství medvědího půstu - Máma Kamčatka: Nejí, a přece kojí! Jak jen to dělá?!

Taková je medvědí láska Kamčatky (vlevo) a samce Jelizara.
Taková je medvědí láska Kamčatky (vlevo) a samce Jelizara. (pro Aha! – Zoo Brno)

To je matka! S novorozeňaty se uchýlí na celých 12 týdnů do brlohu. Neopouští je, pečuje o ně, nic nejí a přece své potomky vzorně a dostatečně kojí. Jak to medvědice Kamčatka v brněnské zoo dokáže?

Co se nám lidem zdá nemožné, je v přírodě běžné. „Medvědi mají na svém těle velké tukové zásoby, které si od jara do podzimu vytvoří. Z nich pak samice čerpá energii,“ objasňuje veterinář brněnské zoo Martin Hovorka.

Tekutiny ale doplňuje ve velkém, pije doslova jako duha! „To, že v brlohu nepřijímá potravu, má význam i hygienický. Kdyby žrala, vyměšovala by a medvíďata by pak pobíhala ve výkalech,“ upřesňuje Hovorka.

Máma Kamčatka je s potomky zalezlá už čtyři týdny, ještě dalších osm týdnů je světu neukáže. Teprve pak je vyvede a zase se pořádně nabaští. Ošetřovatelé jí připraví ovoce, zeleninu a koňské, hovězí či rybí maso. Matčiny dobroty začnou po opuštění úkrytu ochutnávat i její dvojčata, i když zůstanou závislá hlavně na mateřském mléku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.