15. den arktické zimy: Lovci senzací pláčou! Rekord odolal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

15. den arktické zimy: Lovci senzací pláčou! Rekord odolal!

Mrazivé počasí svírá Česko už dva týdny.
Mrazivé počasí svírá Česko už dva týdny. (Profimedia.cz)

Lovci senzací pláčou! Očekávaný mrazivý rekord –42,2 °C z roku 1929 v noci na včerejšek nepadl. Noc byla teplejší, než meteorologové předpovídali.

Teplota nikde neklesla pod –30 °C. Teploty vzduchu klesaly během noci na sobotu nejčastěji k –14 až –22 °C. Nejchladněji bylo v osadě Jizerka v Jizerských horách: –29,7 stupně. Ještě před víkendem to vypadalo, že arktický rekord bude pokořen.

„Teploty začaly klesat během pátečního večera, ale jejich pokles se zastavil kolem půlnoci. Pravděpodobnou příčinou je zesílení větru,“ objasnila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Předpověď počasí: Mrazy ustoupí, zasype nás sníh!

Minimální teplotní rekord z roku 1929 prozatím s největší pravděpodobností překonán nebude. Přesto, nejsteli milovníky zimy, ještě se neradujte. Místo s mrazem nás v nadcházejících dnech čeká souboj se sněhem.

„V pondělí očekáváme ještě ojediněle –20 °C. Od úterý už budou ranní teploty jen kolem –15 °C, začne však sněžit,“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu.

Vydatné sněžení má pokračovat i ve středu. K němu se navíc uprostřed týdne přidá také vítr, a tak lze očekávat tvorbu sněhových jazyků. Koncem února už ale rtuť vyšplhá až na sedm stupňů.

Teploty nad nulou budou panovat i na začátku března, ale sluníčka si neužijeme. Bude zataženo a v nižších polohách naprší, někdy se sněhem. Oblačné počasí s občasným sněžením nebo deštěm se sněhem potrvá i na začátku března.

Denní teploty už by ale pod nulu klesat neměly. Meteorologové očekávají nejvyšší denní teploty do plus šesti stupňů.

Autor:  vet

Přečtěte si
hasmen
13. 2. 2012 • 06:35

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.