Viróza zasáhla celou Ostravu! 2000 nemocných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Viróza zasáhla celou Ostravu! 2000 nemocných!

Rýma a kašel trápí hlavně ty nejmenší.
Rýma a kašel trápí hlavně ty nejmenší.

OSTRAVA – S padajícími teplotními rekordy a následným ochlazováním padají lidé do svých lůžek s akutními respiračními infekcemi. To znamená s rýmou, kašlem nebo pálením v krku.


Kýchání, kašlání, nachlazení…

Vůbec největší problémy se záněty horních cest dýchacích mají obyvatelé Moravskoslezského kraje. Celkem ulehlo na severní Moravě na 2000 lidí, což by v případě chřipky znamenalo epidemii!

Citelné změny počasí způsobují lidem stále větší potíže. „Nejvíce postiženou věkovou skupinou jsou jako obvykle u těchto nákaz děti předškolního věku, a dá se říct, že to současné počasí taky nahrává tomu zvýšenému výskytu. „Protože mnohdy rodiče dětí ráno podcení nízké teploty a naopak v odpoledních hodinách, kdy se teploty zvyšují, jsou děťátka navlečená a dojde k přehřátí a tudíž i k větší možnosti nachlazení,“ řekl Aha! Josef Matuška (60) z Oddělení infekční epidemiologie Krajské hygienické stanice v Ostravě. Průměrně onemocnělo v minulém týdnu akutní respirační infekcí 1235 lidí na 100 000 obyvatel. Nejvíce na Severní Moravě, nejméně v Praze a Jižních Čechách.

I přes časté rady lékařů lidé onemocnění podceňují a nemoci přechází nebo se léčí sami. „Nyní se začít otužovat je nesmysl. Lidé by se měli spíše vyhýbat místům s kumulací obyvatelstva, kde dochází ke kapénkové infekci. Tedy kýchání, kašlání. Také by měli přijímat více vitamínů. Ale ne umělých, kterých je zbytečně moc a organismus je stejně nevstřebá. Mnohem lepší je například čerstvá paprika,“ dodal Matuška.


Autor: (ler)
Foto pro Aha!: Jan Randa

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.