400 let od smrti Rudolfa II.: Démoni císaře pána! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

400 let od smrti Rudolfa II.: Démoni císaře pána!

Rudolf II. vytvořil ve své době z Prahy centrum vzdělnosti a kultury. Měl však i své temné stránky.
Rudolf II. vytvořil ve své době z Prahy centrum vzdělnosti a kultury. Měl však i své temné stránky. (Profimedia.cz)

V naší historii je několik jmen, při jejichž vyslovení máte jistotu, že v okolí nebude nikdo, kdo by nevěděl, o koho jde. Patří sem samozřejmě kromě Karla Gotta a Václava Havla, i český král a římský císař Rudolf II.

Každý se také rozvzpomene, že slavný a vzdělaný Habsburk miloval umění a vědu, byl spíš mystik než panovník a také to, že trpěl závažnou psychickou nemocí. Jak se jeho šílenství projevovalo, jakou chorobou trpěl? V pátek uplynulo 400 let od jeho smrti.

Kdo byl Rudolf II.

Narodil se v roce 1552 ve Vídni. Měl smůlu, že jeho rodiče, císař Maxmilián II. a Marie Španělská, byli bratranec a sestřenice, což samozřejmě není nic povzbudivého do začátku. Jak známo, příbuzenské sňatky sebou nesly riziko demence i jiných poruch potomků a u Habsburků se to napříč dynastií navzájem ženilo a vdávalo ostošest.

Až do roku 1571 byl vychováván na španělském královském dvoře a 22. září 1575 se po několika letech dohadů stal českým králem a o měsíc později i římským císařem. V roce 1583 přesídlil z Vídně do Prahy, přičemž mu nelze upřít, že z naší matičky stověžaté učinil centrum vzdělanosti a kultury.
Jeho zájmy o umění, spirituální vědy, astrologii, okultismus a další více či méně seriozní vědy přitahovaly učence, umělce, ovšem i šarlatány a podvodníky.

Deprese, syfilis, sebevražda...

Od roku 1578 bylo jasné, že Rudolf trpí psychickým onemocněním. Označovali ho za melancholika, uzavřeného a samotářského vládce; dnes už ovšem víme, že se u něho začínala projevovat paranoia, endogenní deprese, schizofernie a maniodepresivita.

Později se přidaly příznaky syfilidy, kterou se nakazil při svých častých sexuálních orgiích. Rudolf  II. se dokonce pokusil o sebevraždu. Kvůli své chorobě byl velmi zranitelný a čím dál častěji se stával obětí různých podvodníků, vydávajících se za vědce.

„…císaři na stehnech udělaly se nepříjemné vředy a trápily ho tak, že přicházel k audiencím v pantoflích. Nemohl ani sedět, postával, chodil, špatně se soustředil,“ napsal tehdy v depeši do Vídně falckrabě Vilém Neuburský. Nemocný Rudolf ztrácel rychle vliv a nakonec byl svým bratrem Matyášem zbaven úřadu.

Do Vídně nicméně před vánoci 1611 posílali z Prahy zprávy o zdravotním stavu chorého monarchy. „Hovořilo se v ní o špatné funkci plic a jater, o vodnatelnosti, chrlení krve a nádorech na nohou, a ti, kdo se ocitli císaři nablízku, se mohli přesvědčit, že Rudolf II. skutečně pracuje k smrti,“ napsal ve své knize »Rudolf II. a jeho doba« historik František Janáček.

Lékaři spočítal, že měl nejméně 5 vážných nemocí, jimž mohl podlehnout.
Podle svědectví svých blízkých na sněť v obou nohách. Abscesy tehdy ošetřovali ranhojiči nesepticky, do nohou se mu dostala infekce, a ač byl prolezlý chorobami (trpěl i tuberkulózou a cirhózou jater), zemřel na otravu krve. Císař zemřel 20. ledna 1612.

Diagnóza: Bipolární porucha

Jak se projevovala Rudolfova maniodepresivita? Dnes máme pro tuto nemoc označení bipolární afektivní porucha. Občas dostal záchvat zuřivosti, při kterém rozbíjel věci a křičel hystericky na všechny kolem. Když byl v euforii, dokázal myslet státnicky, inicioval i výzkum a bádání ve svých laboratořích. Výbuchy následovaly i několikadenními propady do trudomyslnosti.

Posléze se přidaly i fyzické útoky na služebnictvo a také zmíněné sebevražedné tendence. Bipolární afektivní porucha (BAP) se projevuje nadměrnými změnami nálad, psychických funkcí, omezuje i „normální“, běžné fungování ve společnosti. U pacienta se střídají manická a depresivní fáze. BAPem trpí asi 1% populace.

Osobnosti, které také trápila či trápí BAP

  • Herec Miloš Kopecký (†72)
  • Zpěvák Petr Muk (†45)
  • Hudebník Kurt Cobain (†27)
  • Spisovatelka Virginia Woolfová (†59)
  • Skladatel Karel Svoboda (†69)
  • Spisovatel Ota Pavel (†43)
  • Zpěvák Richard Müller
  • Zpěvačka Sinéad O’Connor
  • Herečka Catherine Zeta-Jones

Rudolf II., hrdina filmového plátna

Postava Rudolfa II. inspirovala i filmaře. Objevila se hned v několika filmech. Asi nejznámější je dvojdílný film Císařův pekař a Pekařův císař z roku 1951, kde krále ztvárnil Jan Werich. V roce 1970 byly natočeny Svatby pana Voka, Rudolfa II. hrál Pavel Landovský. V televizním seriálu Lékař umírajícího času z roku 1983 zase exceloval Rudolf Hrušínský.

Víte, že…

…historici prokázali, že v letech 1516 až 1700 bylo ve španělské větvi habsburské dynastie uzavřeno devět sňatků z jedenácti mezi pokrevnými příbuznými (tzv. endogamie). Výsledek? Genetické poruchy, demence, impotence, selhávání ledvin.



Autor:  mik

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.