Výstava o ruských carech, ze které přechází zrak: Pojistili ji na 1,7 miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výstava o ruských carech, ze které přechází zrak: Pojistili ji na 1,7 miliardy!

Šéfka moskevského Kremelského muzea a dcera známého kosmonauta Jurije Gagarina Jelena výstavu otevřela spolu s prezidenty Klausem a Medveděvem.
Šéfka moskevského Kremelského muzea a dcera známého kosmonauta Jurije Gagarina Jelena výstavu otevřela spolu s prezidenty Klausem a Medveděvem. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Skutečná pohádka! Život nejvýznamnějších ruských carů a careven poodhalí unikátní výstava, která se včera otevřela pro veřejnost v Císařské konírně Pražského hradu.

Jedná se o skutečnou raritu, protože vystavené předměty mají nevyčíslitelnou cenu a kvůli jejich zapůjčení do Česka probíhalo čtyřleté vyjednávání.

Výstava »Carský dvůr pod žezlem Romanovců«, na kterou se ve čtvrtek podíval i ruský prezident Dmitrij Medveděv, je proto také přísně střežena a pojištěna na téměř 2 miliardy korun! Otevřeno je do 4. března a rodinné vstupné činí 320 korun.

Kdo byli Romanovci?

Jde o druhou panovnickou dynastií vládnoucí v Rusku od roku 1613. Ačkoli vládnoucí rod vymřel roku 1762, přijali noví carové z linie Oldenburků romanovské jméno. V tomto smyslu jsou tedy za Romanovce označováni všichni ruští panovníci až do roku 1917.

Prvním carem z rodu Romanovců se stal Michail Fjodorovič, který vládl v 17. století. Posledním členem dynastie a zároveň posledním ruským carem byl Mikuláš II., který byl i s celou svojí rodinou zavražděn 17. července 1918.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.