Velký test vaječných likérů: Vítězí »klasika« z Božkova! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký test vaječných likérů: Vítězí »klasika« z Božkova!

1. místo - Božkov vaječný likér
1. místo - Božkov vaječný likér (svetpotravin.cz)

Také si neumíte představit Vánoce bez pořádně silného a slaďoučkého vaječného likéru? Pokud si ho nevyrábíte vlastnoručně doma z poctivých surovin, musíte se spoléhat na nabídku supermarketů.

Jak si ale vybrat ten nejlepší »vaječňák«? Jednoduše! Časopis Svět potravin nechal v laboratořích otestovat osm nejdostupnějších vzorků a tady jsou výsledky!

Při senzorickém hodnocení byly vzorky klasifikovány body od 1 do 5, přičemž nejvyšší známka byla pětka. V testu bylo prokázáno, že obsah vaječných žloutků odpovídá požadavkům legislativy s výjimkou dvou produktů (Vaječného likéru z Palírny u Zeleného stromu a Vaječného likéru od frmy Fruko Schulz).

Je však nutné dodat, že problém s nižším obsahem vaječného žloutku může začínat ještě dřív než u výrobce. Výrobci bohužel často nepoužívají čerstvá vejce, ale pasterizované nebo stabilizované vaječné žloutky.

A tak se může stát, že od dodavatele dostanou surovinu, která obsahuje méně žloutku, než výrobce očekával, a to se odráží i ve zjištěném obsahu žloutků v hotovém výrobku.

Poslední, ale »nejpoctivější«

Zajímavé a paradoxní je, že vaječný likér Gold Advocaat obsahoval nejvíce vaječných žloutků a nejméně přídatných látek. O jeho umístění tedy rozhodla spíše nezvyklá chuť likéru zahraničního původu.

Aha! Víte, že...

Vaječné likéry se dělí na dvě skupiny – »vaječný likér« a »likér s přídavkem vajec«. Rozdíl je v požadovaném obsahu vaječných žloutků. Vaječný likér má minimálně 140 g vaječných žloutků na litr výrobku. U likéru s přídavkem vajec jsou požadavky poloviční.

Při průmyslové výrobě likérů často výrobci používají pro zlepšení vzhledu barviva, proto je třeba se nenechat splést na první pohled lákavou barvou, která nemusí znamenat vyšší obsah žloutků nebo použití žloutků vajec od slepic ve volném chovu, které bývají tmavší

Zdroj: http://www.svet-potravin.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.