Vánoční hvězda: Jak ji pěstovat? Jak správně vybrat? Jak vydrží déle než rok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vánoční hvězda: Jak ji pěstovat? Jak správně vybrat? Jak vydrží déle než rok?

Nejen rostliny s typickými červenými listy, ale i žluté vánoční hvězdy ozdobí vaši domácnost.
Nejen rostliny s typickými červenými listy, ale i žluté vánoční hvězdy ozdobí vaši domácnost. (OBI)

Není jiné rostliny, kromě vánočního stromku, která by s adventem byla tak úzce spjata jako vánoční hvězda. V ochodech ji často najdete také pod názvem poinsettie a pochází z Mexika. Jak to udělat, abychom vybrali takovou, která nám vydrží krásná opravdu dlouho?

Rostlina se stala, díky své červenozelené barevné kombinaci, jedním ze symbolů Vánoc. Svou roli hraje samozřejmě i to, že právě v době Vánoc je v plném květu. To, co obdivujeme, ale nejsou květy v pravém slova smyslu, jedná se pouze o zbarvené horní listy. V hobbymarketech můžete zakoupit nejen rostliny s typicky červenými listy, ale např. i bílé vánoční hvězdy. Z rostlin můžete vytvořit rozličné sváteční dekorace – i řezané vydrží poměrně dlouho.

Sledujte při nákupu…

Při nákupu rostliny dbejte na to, aby měla listy sytě zbarvené. Ideální je, když rostliny mají ještě poupata – je to zárukou toho, že se nejedná o odkvetlou rostlinu. Jakmile si vyberete, dejte pozor, aby vám rostlina neprochladla. Nízké teploty, které v prosinci většinou již panují, jí totiž ani v nejmenším nesvědčí. Důkladně ji proto v obchodě zabalte a spěchejte s ní rovnou domů.

Vydrží i napřesrok

Vánoční hvězdu nemusíte hned po svátcích vyhazovat. I když se vám bude zdát, že listy ztrácejí barvu, správným pěstováním vám může ta samá vánoční hvězda sváteční tabuli zdobit i příští rok. Po Vánocích rostlinu uložte na chladnější místo a omezte zálivku. Začátkem léta, až se objeví nové výhonky, uděláte nejlépe, když rostlinu prořežete a přesadíte do nové zeminy.

Později ji můžete umístit i ven. Rostlina vyžaduje mírnou zálivku a občasné přihnojení. Na podzim rostlinu opět začněte zvykat na zimní režim, což spočívá hlavně v omezování světla. Pokud byste to neudělali, rostlina na Vánoce nevykvete.

Dobrá rada: Po příchodu domů rostlinu nepřesazujte. Vyberte jí světlé místo (které ale není na přímém slunci) a pravidelně ji zalévejte. Dejte pozor, aby půda nebyla suchá, ale ani aby v misce nestála voda. Vyvarujte se i průvanu, ten vánoční hvězdě obzvlášť nesvědčí.

Další tipy na vánoční rostliny najdete ZDE >>>



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.