Věřte, nebo ne, ale Vánoce již doslova buší na dveře! Vánoční strom pro Prahu: Ten nezdražil, jiné ano... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Věřte, nebo ne, ale Vánoce již doslova buší na dveře! Vánoční strom pro Prahu: Ten nezdražil, jiné ano...

Aby se strom nepoškodil, byl uchycen k jeřábu.
Aby se strom nepoškodil, byl uchycen k jeřábu. (Aha! – Martin Pekárek)

Také vám to přijde jako včera, kdy jste se vyhřívali na slunci a koupali? Jenže pohled na kalendář nelže! Ve vzduchu už začíná být cítit vůně jehličí, v obchodech se rozzářila vánoční výzdoba a...

ANO! Už v neděli zapálíme první adventní svíčku! V mnohých domácnostech zavoní i vánoční cukroví. Štědrý den pomalu klepe na dveře. A chystá se na něj doslova celá republika...

Dřevorubci kupříkladu včera porazili na okraji křivoklátských lesů v Malých KyšicíchPoteplí na Kladensku asi sedmdesátiletý smrk ztepilý, který bude letos vánoční dominantou Staroměstského náměstí v Praze.

Zatímco my všichni si letos za vánoční stromky oproti loňsku připlatíme, majitelka zeleného krasavce Hana Hospodářská dostala 10 tisíc korun, tedy úplně stejnou sumu jako vlastník loňského stromu, který pocházel z Brd.

„U chaty, která patří mojí rodině od roku 1939, ho zasadila teta, když jí bylo patnáct. Strom nám bude chybět, bohužel už ale jeho kořeny zasahovaly až pod chatu a byl tak vysoký, že jsme se začínali bát. Kdyby nám spadl na střechu, mohlo by to skončit tragédií. Ale úplně na podpal jsme ho zase dát nechtěli,“ objasnila důvod, proč se letos přihlásila do soutěže »Hledá se strom«.

Vánoční strom z Malých Kyšic-Poteplí se na Staroměstském náměstí slavnostně rozzáří v sobotu 26. listopadu v 17.15 hodin.

Zajímavosti o stromu:

  • Je starý 70 let.
  • Byl vybrán ze 40 nabídek.
  • Hodnotila se výška, zdravý a pravidelný růst, dobrá dostupnost pro techniku.
  • Smrk je vysoký 29 m, s ohledem na bezpečnost byl ale zkrácen na 22 m.
  • Do pražských Stodůlek ho opět táhl americký truck.
  • Ze Stodůlek na Staroměstské náměstí vyrazí dnes před půlnocí.
  • Letos nepojede tunely, ale centrem Prahy přes Anděl a kolem Tančícího domu.
  • Přepravní souprava bude dlouhá téměř 30 m a široká 4,5 m, dosáhne výšky přes 4,5 metru.

Zdraží asi o desetinu

Jste-li milovníky živých vánočních stromků, připravte se, že letos opět sáhnete hlouběji do kapsy. Dražší budou oproti loňsku zhruba o 10 procent. Stromky vysoké od 150 do 220 cm, o které je tradičně největší zájem, by měly stát od 300 korun výš, smrk ztepilý a borovice lesní cca od 550 korun a ještě dražší bude jedle kavkazská. Stále oblíbenější jsou také tzv. stromky v kontejnerech. Lidé je kupují s tím, že si je později zasadí na zahradě.

„Udržet vánoční stromek v kontejneru do jara je ale velmi náročné a jen malé procento jich na jaře zakoření a ujme se,“ varuje místopředseda představenstva Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků se odhaduje na zhruba milion kusů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.