Novinka pro štědrovečerní tabuli: Připlouvá vánoční »superkapr«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Novinka pro štědrovečerní tabuli: Připlouvá vánoční »superkapr«!

Tady, ve Vodňanech, ve Výzkumném ústavu rybářském a hydrobiologickém zdravější kapříky vyšlechtili.
Tady, ve Vodňanech, ve Výzkumném ústavu rybářském a hydrobiologickém zdravější kapříky vyšlechtili. (pro Aha! – VURH JU)

Neodmyslitelnou součástí štědrovečerní tabule je v Česku kapr a letos tomu nebude jinak. Na mnoha stolech se ovšem zcela nově objeví takzvaný český »superkapr«! Co to znamená? Jde o rybu krmenou speciální (a Čechy patentovanou) směsí, díky které má maso zvýšený obsah zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin.

Speciální násadu vyvinuli čeští vědci na jihu Čech. Bylo prokázáno, že zdravější maso ze superkaprů pomáhá lidem s vysokou hladinou cholesterolu, urychluje hojení ran, má pozitivní vliv při poruchách srdečního rytmu, napomáhá mírnit projevy schizofrenie a snižuje problémy s pamětí! Výsledky byly ověřeny pomocí studie na lázeňských pacientech.

A příznivé účinky konzumace masa z tohoto kapra konstatovali i odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. „Superkapr by měl být k dostání už letos o Vánocích, naplno ale chov odstartuje až příští rok,“ uvedl Jiří Koleček z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. „Chuťově se maso od běžného kapra neliší,“ dodal Koleček.

»Inovovaný« kapr by měl být k dostání za 95 korun za kilogram. Kde všude si budete moci superkapra koupit, zjistíte na: omega3kapr.cz.

Proč jíst omega-3 kyseliny?

● Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a riziko krevních sraženin a hrají významnou úlohu v prevenci srdečněcévních onemocnění.

● Zvyšují produkci »užitečného« HDL cholesterolu na úkor »špatného« LDL.

● Pomáhají snížit krevní tlak, omezují rizika vzniku srdečního infarktu, aterosklerózy, cévní mozkové mrtvice, rakoviny.

● Působí proti zánětlivým procesům v těle.

● Posilují funkce mozku a nervové soustavy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.