Odborník na výživu Petr Havlíček: O Vánocích se přejídáme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 14. srpna 2022

Svátek slaví Alan, zítra Hana

Odborník na výživu Petr Havlíček: O Vánocích se přejídáme!

„Sladkosti k životu patří. Jen zkrátka v malých dávkách.“
„Sladkosti k životu patří. Jen zkrátka v malých dávkách.“ (Aha! – Martin Pekárek)

Je to stejné každý rok. Přijde zima a lidé začnou výrazně přibírat na váze. Do toho Vánoce, cukroví a pak zase novoroční předsevzetí, kolik kil musíme shodit. Petr Havlíček, odborník na výživu, kterého všichni znají z pořadu »Jste to, co jíte«, nám prozradil, čeho se v tomto období vyvarovat, co jíst a jaké vánoční cukroví si můžeme dopřát!

Proč je pravidlem, že lidé na zimu pravidelně přibírají?

„Záleží jak kdo. Nicméně, princip je pravěký. V dobách dávno minulých se člověk prostě musel o něco více izolovat, aby jeho organismus zvládl přežívat v nízkých teplotách. Také délka slunečního svitu byla kratší a člověk o něco více spal. A právě tomu odpovídala i skladba stravy, kdy jídlo bylo energeticky vydatnější s vyšším podílem tuků. Dnes bych to až tak tragicky neviděl. Vzhledem k tomu, že se většinou všichni pohybujeme ve vytopených bytech, kancelářích či provozovnách, minimálně se pohybujeme venku, svítíme si a oblékáme se do teplého oblečení. I nabídka potravin je mnohem širší než v minulosti. A právě proto nevidím důvod pro nějaký zásadnější nárůst váhy přes zimu, vyjma vánočních svátků, kdy je konzumace jídla i alkoholu podstatně větší než v běžných dnech.“

Čeho by se tedy měli lidé teď vyvarovat?

„Vyvarujte se zimní stravy, která se vyznačuje nedostatkem ovoce a zeleniny. A samozřejmě tučných jídel a tuků celkově. Je důležité přizpůsobit stravu životnímu stylu a v zásadě ji nijak neodlišovat od zbytku roku.“

Jaké mají lidé nejčastěji stravovací zlozvyky?

„Nezájem o to, co jím, hlavně že je toho hodně a stojí to co nejméně peněz.“

Jaká je ideální snídaně, oběd a večeře v tomto období?

„Co se týče snídaně, tak ideální je celozrnné pečivo, šunka, sýr, trochu zeleniny. U oběda bych volil místo zeleninového salátu, který je spíše letním jídlem, nějaké teplé vařené jídlo. Ale nemělo by být těžké a tučné. Například takový grilovaný steak s přílohou a zeleninou je dobrým příkladem. K večeři si lidé mohou dát jak teplé, tak i studené jídlo podle chuti. Ale měli by zůstat u jedné porce. U lidí, kteří pracují manuálně a jsou přes zimu venku, tak pro ně je večeře nejdůležitějším jídlem z celého dne. Dotyční totiž spálí daleko více energie než člověk, který pracuje v teplé kanceláři.“

Máte vy ve své lednici jen zdravé věci?

„Zdravé věci jsou takové, které jsou přirozené a patří mezi základní potraviny. To v naší lednici určitě je. Samozřejmě včetně kvalitní uzeniny, se kterou nikdo z rodiny nemá problém. To, co v naší ledničce určitě nenajdete, jsou různé instantní potraviny a také ty, které obsahují takové množství aditiv, že se za přirozenou potravinu považovat nedají.“

Co si dáváte v restauracích?

„Vzhledem k tomu že v restauracích jím jenom když jsem na natáčení, tak se snažím vybírat jídla lehčí, méně tučná a rozhodně ne obsahující maso nad 300 gramů. Je to z toho důvodu, že hned vzápětí musím fungovat a nemůžu být umrtvený z hory tučného jídla. Pokud jde o rodinné večeře, tak tam si nejčastěji dávám tatarský biftek s topinkami na sucho.“

Prozraďte, kdy jste měl naposledy knedlíky?

„Bylo to tuto středu. A bylo to po dlouhé době, snad po roce. Byli jsme zrovna na natáčení a ta restaurace vypadala natolik kvalitně, že nejen já, ale i ostatní ze štábu jsme neodolali a objednali si vídeňský guláš s karlovarským knedlíkem.“

Kdy jste si dal naposledy něco ve fastfoodu a co to bylo?

„Bylo to určitě někde na cestách. Když je málo času, občas si něco takové dám. Ale většinou je to hamburger a zeleninový salát. Rozhodně nehrozí, že bych si dal nějakou obloženou bagetu, toho se opravdu bojím.“

Jak to tedy udělat, abychom během vánočních svátků nepřibrali?

„Člověk by si měl uvědomit, že Vánoce jsou především o pohodě a klidu. Nejdůležitější v tomto období je nepřežírat se. A pokud náhodou jedno dvě kila přibereme, tak zbytečně nepanikařit a nedělat z toho tragédii. Při aktivním způsobu života to po Novém roce každý musí zase shodit.“

Existuje vůbec nějaké vánoční cukroví, které byste našim čtenářům doporučil?

„Snad jen takové, které je uděláno z kvalitních surovin, a navíc člověk musí splňovat jednu podmínku: pouze ďobne a nebude se tím přejídat. Ale jinak sladkosti k životu patří. Jen zkrátka v malých dávkách. Lidé by měli myslet především na to, že čím méně jsou aktivní a sedí na zadku, tím méně si mohou dopřát. A naopak. Příjem a výdej energie by měly být prostě v rovnováze.“

Přečtěte si
belaa
26. 12. 2013 • 13:08

stejne by me zajimalo jak to dela je porad tak stihli.ale je to hlavne o penezich.pak si muzeme kupovat jen to nejlepsi..j

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.