Jan Palička: Omdlel kvůli nádoru! Teď studuje práva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jan Palička: Omdlel kvůli nádoru! Teď studuje práva!

Honza si užívá života plnými doušky.
Honza si užívá života plnými doušky. (Aha! – Dan Černovský)

Student Jan Palička (22) z Prahy se popral s rakovinou štítné žlázy. Těžká nemoc mu nečekaně změnila život v dubnu 2007, zhruba rok před maturitou. Přišel domů z koncertu, udělalo se mu špatně a omdlel.

Tvrdou diagnózu lékaři sdělili nejdříve jeho mámě. „Nejvíc mě naštvalo, že mi to hned neřekla,“ vzpomíná. Zároveň ale dodává, že mu právě máma byla v boji s rakovinou největší oporou. Když pominul první šok, deprese a pocit, že už v životě nemá nic smysl, nepřízni osudu se vzepřel.

Odmítl i doporučení lékařů odložit na rok studia. Během nepříjemné léčby učivo zvládl, odmaturoval a v současné době studuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

„Je to dobrý. Jednou za čtvrt roku chodím na náběry a na sono, jednou za rok mám větší kontrolu na oddělení nukleární medicíny v Motole. Loni říkali, že na kontrolní radioléčbu, pokud bude nadále vše v pořádku, půjdu za pět let,“ říká Honza.

I když ví, že už do konce života musí brát léky a že se v jeho těle může rakovina kdykoliv znovu probudit, žije s chutí a na plné pecky. Hraje s punkrockovou kapelou Unholy Preachers, píše anglicky texty k písním.

„Máme koncerty po celé republice, vystupujeme jako předkapela amerických skupin,“ líčí Honza. V září také složil první státnice a těší se na letošní studium kriminologie, kriminalistiky a soudní psychologie. „Rád bych se jednou věnoval trestnímu právu,“ dodává.

Má ještě jednu zálibu – tetování. „Lékaři mi to dovolili, a tak jsem se do toho pustil. Mám rád secesi,“ přiznává a ukazuje na ruce zobrazenou Spravedlnost podle Alfonse Muchy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.