Co dělat, když vaše dítě kouří? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co dělat, když vaše dítě kouří?

Když dítě kouří, musí být rodiče trpěliví.
Když dítě kouří, musí být rodiče trpěliví. (: Profimedia.cz)

PRAHA – První cigareta? Ve třinácti! První sklenka alkoholu? Ve čtrnácti! Marihuana nebo hašiš? V šestnácti! To jsou průměrné údaje toho, jak se stále více dětí a dospívajících už v raném věku setkává s návykovými látkami. Jak ale máme reagovat, když zjistíme, že náš potomek v tom jede?

  • Dítě smrdí kouřem, domů z noční párty se vrátilo opilé.
    Hlavně mu nic nevyčítejte, neodsuzujte ho ukvapeně a nevyslýchejte ho. Jenom byste vyprovokovali hádku – ale vy přece chcete hledat společnou cestu. Počkejte si na vhodnou příležitost k rozhovoru se svou ratolestí. A zkuste vaše dojmy vhodně zformulovat: „Hele, vím, že vaše parta pije alkohol, a mám obavy. Jak ty to vidíš? Víš vůbec, co alkohol způsobuje, jaká jsou rizika?“ Jen ten, kdo je dobře informován, může svému dítěti vysvětlit všechna nebezpečí. Ale pokud možno nesmí poučovat.
  • Mnoho puberťáků ale reaguje vyhýbavě, neřeknou všechno. Co s tím?
    Nesmíte si myslet, že vše vyřešíte jedním rozhovorem. Rodiče musí ukázat, že se nespokojí jen s ukvapenou výpovědí. Velmi často také pomůže, když rodiče dají k dobru své zkušenosti s návykovými látkami – o tom, jak se cítili poté, co se poprvé opili, když vyzkoušeli první cigaretu, a jak to působilo na jejich zdraví. Pak budou s dítětem na jedné lodi, a nejen hlídačem se zvednutým ukazováčkem.
  • Nebylo by lepší s dítětem hned vykouřit jednu cigaretu nebo vypít pivo?
    Ne. To by mohlo vzbudit dojem, že konzumaci těchto věcí akceptujete. A navíc diskuse o dlouhodobých účincích návykových prostředků se v této situaci často mine účinkem.
  • Mají se dítěti zakazovat kamarádi, kteří kouří?
    Zákazy existují proto, aby se porušovaly. Rodiče by měli raději jeho kamarády pozvat domů, aby si sami udělali obrázek. A kromě toho můžete i navrhnout jiné, pozitivnější způsoby jak trávit čas: sport v klubu, zájmová činnost. Dál může člověk jít, jen pokud samo dítě pochopí, že návykové prostředky jsou špatné.

18.10.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.