Pavel Malík: Potkal jsem vraha své sestry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pavel Malík: Potkal jsem vraha své sestry!

Po návštěvě sestřina hrobu se Pavlovi roztřásly ruce, smutek se mu nepodařilo utlumit.
Po návštěvě sestřina hrobu se Pavlovi roztřásly ruce, smutek se mu nepodařilo utlumit. (Aha! – Jaroslav Benda)

Prošel peklem, protože chtěl pomstít zavražděnou sestru. Vrahova pomocníka napadl sekerou a zranil ho. Sám se pak udal policii a stanul před soudem. Dostal pět let. Ten případ pobouřil celé Česko.

Do kanceláře prezidenta republiky putovaly petice se žádostí o milost, protože v očích národa byl nevinný. Chtěl přece jen pomstít mladší sestru, kterou někdo znásilnil, ubodal a rozřezal na kusy. Pavel Malík (33) se ale milosti nedočkal a trest si odpykal.

Nedělní Aha! na případ podivné spravedlnosti upozorňuje už několik let a také nyní se za mužem, který se konečně dočkal svobody, naši reportéři vypravili.

Vězení a pokus o sebevraždu

Ve vězení si Pavel prožil peklo, se kterým se nedokázal smířit. Krátce po propuštění (za dobré chování si odseděl 40 měsíců) se pokusil o sebevraždu a v psychiatrické léčebně v Bohnicích strávil půldruhého měsíce. Na pomstu už nemyslí, spíš se diví, jak tenkrát vůbec dokázal pozvednout sekeru.

Jeho život vězení navždy změnilo. Trpí těžkými depresemi, jako člověk odsouzený za pokus o vraždu nemůže sehnat pořádnou práci. Myšlenek na zavražděnou sestru Terezku se nemůže zbavit.

„Stále se mi o ní zdá, pořád se mi to točí v hlavě,“ svěřil se reportérům Nedělního Aha! Po společné návštěvě hřbitova a Terezčina hrobu se mu roztřásly ruce, dlouhé minuty ze sebe nedokázal vypravit ani slovo.

Nejhorší byla vazba

„Díky článkům v Nedělním Aha! a přítelkyni Lucii, která organizovala podpisové akce, jsem to ve vězení přežil. Moc mi to pomohlo. Po odsouzení jsem zůstal na Pankráci a měl jsem štěstí, že můj případ znali z novin. Hned jsem dostal práci a žádné opravdu perné chvilky nezažil. Nejhorší byla vazba, tam musíte dávat pozor doslova každou vteřinu. Byl jsem mezi vrahy i slušnými lidmi. Mnohdy jsou ale lidsky horší feťáci nebo zloději,“ říká muž, který se v base sešel například s vězněm, který pro pár korun zabil svou matku. Také se potkal s odsouzeným podnikatelem Ďuričkem a s vrahy hudebníka Sahuly.

Setkal se s vrahem sestry

Vraha své sestry, tehdy devatenáctiletého Tomáše Berana, znal Pavel Malík osobně a nikdy by ho nenapadlo, jak hrůzného činu je schopen. Jeho rodiče byli slušní lidé, otec pracoval na obecním úřadě a také jeho sestra prý byla prima holka. Vrah u soudu vyprávěl o vraždě jako o nějaké vtipné příhodě a pozůstalým se doslova smál do očí. Pavel Malík vraha Terezky dokonce později ve vězení potkal.

„Když mi spoluvězni řekli, že je tu Beran, myslel jsem, že si dělají srandu. Ale byla to pravda. Řval jsem na něj, kde je ukrytá Terezčina ruka a noha, a on mi odpověděl, ať se zeptám R. T. (muž, kterého Pavel Malík zranil sekerou – pozn. redakce) Že prý o všem, co věděl, řekl policii a vše z toho se i našlo. Ostatní prý musí vědět R. T. Dozorci mě potom rychle odvedli. Z jeho strany nezazněl ani náznak nějaké lítosti, nebo omluvy,“ říká Pavel, který v roce 2005 sám objevil tělo své pohřešované sestry po deseti dnech policejního pátrání. V tu dobu téměř nejedl a jeho věrnými společníky byly jen láhve vodky.

Sestru našel on

„Policisté za mnou přišli, abych jim ukázal, kde jsme si jako děti hráli. Zavedl jsem je na místo, kde jsme kdysi měli bunkr. Tam jsem také našel zahrabanou v igelitce useknutou ruku a kousek dál hlavu. Potom jsem se složil,“ líčí hrůzný okamžik Pavel Malík, kterého krátce na to odvezli do Bohnic, kde dostal injekci na uklidnění.

Nechtěl jsem ho zabít

V květnu roku 2006 došlo k osudnému setkání bratra zavražděné Terezky a vrahova kamaráda a zřejmě i komplice R. T. Syn řezníka z nedaleké vesnice, místní pobuda a narkoman nebydlel s rodiči, ale přespával v prádelně bytovky, kde bydleli Pavlovi rodiče.

Podezření, že má ve zmizení dívky prsty i on, se vznášelo nad vesnicí již několik dní po činu. Existuje prý žena, která o vraždě ví víc, ale R. T. jí pohrozil zabitím, budeli mluvit. O tom, že vrah Beran dívčino tělo rozřezal, mluvil podle jiného svědka R. T. ještě před jeho nalezením. O jeho spoluúčasti byl tedy přesvědčen i Pavel Malík.

„Tři měsíce před smrtí mé sestry Terezky našli předávkovanou její kamarádku, která zemřela, a jak jsem se dozvěděl, měl v tom prsty i on. A Terezka se prý matce svěřila, že brzy za ní půjde i ona. Zřejmě věděla něco, co vědět neměla,“ vrací se k nejhorším okamžikům svého života Pavel.

Smrt milované sestry nemohl nechat jen tak a ve snaze se dozvědět víc se s narkomanem R. T. i několikrát sešel. „Snažil jsem se ho opít, aby něco řekl, ale byl natolik protřelý a opatrný, že nic neprozradil. Ten osudný den, když jsem se s ním v prádelně bytovky setkal, jsem byl trochu posilněný alkoholem. Tenkrát mi řekl něco, co neměl. Jestli prý chci dopadnout jako Terezka, tak že mi to udělá také. V tu chvíli se mi zatmělo před očima a udělal jsem to, co jsem udělal,“ vzpomíná Pavel Malík.

Uchopil sekeru a R. T. udeřil do hlavy. Sekera se zřejmě díky obranné reakci napadeného svezla stranou a zranění nebylo vážné. „Nechtěl jsem ho zabít, byla to jen okamžitá a spontánní rekce. Ve vzteku jsem mu chtěl ublížit, aby věděl, co je to bolest,“ dodává. Okamžitě potom došel v šoku na obecní úřad zavolat na policii. Sanitku potom odvolali, protože zraněného odvezla na ošetření sousedka.

Kdybych teď potkal vraha?

A jak by se Pavel zachoval, kdyby vraha své sestry potkal na ulici? „Kdybych ho potkal teď, plivl bych mu do obličeje a šel bych dál. Teď jsem šťastný díky Lucii, která mi pomáhala, když jsem byl ve vězení,“ říká Pavel, jehož další láskou je fotbal.

Aktivně hrál dvanáct let, trénoval žáčky, a když prý začínal, říkali o něm, že je lepší než Tomáš Rosický. Rodiče, kteří vychovávali celkem pět dětí, však neměli dostatek peněz na synovo dojíždění na tréninky do Prahy. „Když mi Pánbůh a Terezka pomůže, snad budu mít šanci trénovat nějaké dobré mužstvo,“ přeje si ve skrytu duše Pavel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.