Bezruká Sarah Celá je v šoku. Místo příspěvku na auto přišlo oznámení: Máte ještě nohy, příspěvek nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bezruká Sarah Celá je v šoku. Místo příspěvku na auto přišlo oznámení: Máte ještě nohy, příspěvek nebude!

Do tohoto domku na Vysočině se paní Sarah se svou rodinou přestěhovala.
Do tohoto domku na Vysočině se paní Sarah se svou rodinou přestěhovala. (Aha! – Martin Pekárek)

Jsou věci, nad kterými zůstává rozum stát. A pak jsou věci, které dokážou člověka doslova zvednout ze židle. Třeba příběh paní Sarah Celé z Jihlávky, která nemá od narození ruce a její manžel nemá po úrazu nohu. K

dyž se tento pár, kterému před časem zloději ukradli dopravní prostředek, obrátila na úřad se žádostí o příspěvek na koupi jiného vozidla, přišlo z úřadu šokující rozhodnutí. Úředníci paní Sarah napsali, že na pomoc nemá nárok, protože jí vlastně nic vážného není...

Nesplňujete podmínky

„Víte, jsem těžce tělesně postižená, bez obou horních končetin. Po deseti letech jsem tedy požádala sociální odbor v Jihlavě o příspěvek na zakoupení motorového vozidla,“ začíná vyprávění paní Sarah. Aby finanční příspěvek dostala, musela podstoupit lékařské vyšetření.

„Lékař se mě ptal na pár věcí ohledně asistenčního psa a nakonec vynesl verdikt, dovolte mi citovat: že jsem těžce tělesně postižená III. stupně, držitelka průkazky ZTP/P, ale že mi příspěvek na zakoupení motorového vozidla nemůže schválit, protože nesplňuji pro příspěvek od A až do G žádnou z podmínek. Odůvodnil to tím, že mi nechybí dolní končetiny, a tudíž na příspěvek nemám nárok,“ dodává paní Sarah a z očí se jí opět linou slzy.

Bezmoc a beznaděj

Takový verdikt postižená žena skutečně nečekala. „Mrzí mě, když mi tvrdí, že mám obě horní končetiny. Přitom nemám ani pahýlky,“ říká smutně Sarah. „Když jsme bydleli na Kroměřížsku, tam mi příspěvek na nákup motorového vozidla i na pohonné hmoty byl vždycky schválen. Lékařka pro můj handicap měla pochopení, říkávala: někomu chybí nohy a vám zase ruce, vyjde to nastejno. A tady v Jihlavě si posudkáři vymýšlejí a překrucují fakta, jak se jim to hodí.

Cítím strašnou bezmoc a beznaděj. Se svým zdravotním handicapem jsem se dávno smířila, ale z bezcitným chováním vůči postiženým lidem se smířit nedokážu,“ popisuje své pocity postižená žena. Na Jihlavsko se invalidní manželé přestěhovali před několika lety. Za barákem v Kroměříži jim totiž začali stavět dálnici. Na Vysočině si koupili starší domek, který si postupně předělávají.

Co nám řekl úřad?

Přestože jsme jihlavský úřad kontaktovali a žádali je o vyjádření, přišlo nám jen strohé oznámení. „S politováním vám musím oznámit, že vám nemůžu poskytnout požadované informace. Správní orgán není ze zákona oprávněn, a tedy ani nemůže informace týkající se správního řízení konkrétní osoby sdělovat třetí osobě. Paní Celá byla řádně seznámena se všemi podklady pro rozhodnutí a byla poučena o uplatnění opravného prostředku,“ sdělil nám pouze vedoucí odboru sociálních věcí v Jihlavě Jozef Labuda.

Kauza dále pokračuje

Paní Celá se proti rozhodnutí úřadu odvolala. Doslova mimo jiné uvedla: »Dle mého názoru se domnívám, že se lékař vůbec nesnažil zabývat mým zdravotním postižením, ale posuzoval mě pouze podle výroků v zákoně.« Dále paní Celá uvedla přehled paragrafů, podle kterých by měla mít na příspěvek nárok. Úřad zatím neodpověděl.

Chcete paní Celé pomoci?

Stát nepomohl, vy můžete. Chcete-li paní Celé a její rodině přispět na koupi dopravního prostředku, můžete poslat jakoukoliv částku na konto: 212846497/0300.

Autor:  David Laštovka

Přečtěte si
illis
24. 9. 2011 • 22:09

všem, kteří se podíleli na tomto hodně špatném rozhodnutí bych spoutala ruce za záda a nechala je minimálně 1 měsíc tak bez rukou žít. Jsou to lidé, kteří se schovávají za špatné zákony, jak lékař , tak sociální odbor . Z takových lidí na takových místech je mi hodně špatně. To není sociální odbor a jeho úředníci, ale antisociální odbor . O ministerstvu ani nemluvě. Hlavně, že vláda vyslala pohřební hosty na tu trachtaci s vrahem Mašínem do USA, na to se miliony najdou. To je pěkná hanba, styďte se všichni kdo za tento marast můžete .

543217
13. 9. 2011 • 13:50

To je tak, když na úřadech, které mají pomáhat postiženým lidem jsou na vedoucích postech páni Labudouvé, dámy Neubauerové nebo Novákové apod., kdy tzv. "KOZLA UDĚLALI ZAHRADNÍKEM". A v kombinaci s posudkem mnohých "arogantních a nafoukaných" pánů doktorů... je následně celá věc opravdu k neuvěření a hlavně k NEPOCHOPENÍ. Ale důležité je mít pochopení pro naše "ostatní" spoluobčany, kteří si své umí vyřvat a případně vymlátit. I tuto zkušenost p. Labuda MÁ, že??? Jak typické pro dnešní dobu!!! Je to vše k pláči!!! Hnus, co se tady děje!!!

zadnice
12. 9. 2011 • 10:51

Nejlépe tak, že nakopeme Drábka s jeho "partou" do zadků a vyženeme je od koryt. Lidé už je toho dost!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.