Letos se utopíme ve slivovici!

ZLÍN – Říká se: Kudy teče, tudy léčí. A slivovice letos poteče opravdu proudem! Takovou úrodu švestek totiž pěstitelé nepamatují.
Bude jí spousta!
Na »tekutý lék« ze švestek, jablek a hrušek ale musíme ještě počkat. Kvasný proces totiž trvá šest až osm týdnů. Teprve pak se pálí, a to už zabere pouze dvě až tři hodiny.
A kolik je potřeba mít švestek, aby se člověk dočkal aspoň litru slivovice? Kolem 11 kilogramů! U jablek a hrušek je to zhruba 17 kg.
Za rok si každá česká domácnost smí nechat vypálit 30 litrů absolutního alkoholu. V palírnách se dá vyrobit až 80procentní nápoj, podle zákona se tak silné destiláty ale prodávat nesmí. Pravá slivovice má 51 % alkoholu, dělá se ale i až 75procentní. Pokud je alkoholu pod 50 %, slivovice ztrácí svou klasickou chuť.
Litr slivovice by se letos měl prodávat zhruba za 150 korun.
K čemu je také dobrá slivovice?
> Dezinfikuje povrchová zranění.
> Vyléčí nemocné průdušky – hrudník se potře sádlem, na něj se dá hadřík namočený v teplé slivovici, přikryje se to igelitem a nechá působit přes noc.
> Zábaly ze slivovice se používají i na bolavé klouby a svaly.
> Každé ráno 1 malý panák je výborný proti nachlazení a chřipce.
> Výborná prevence proti střevním potížím.
> V některých domácnostech ji kloktají při bolestech zubů.
> Pár kapek slivovice se přidává i do koblih. Nenasáknou tolik tukem.
> Přidává se také do čaje.
Autor: (mj)