Další noc hrůzy!: V ulicích Anglie umírají lidé | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Další noc hrůzy!: V ulicích Anglie umírají lidé

Násilí pokračuje. Mezi nejvíce postižená města patří Birmingham
Násilí pokračuje. Mezi nejvíce postižená města patří Birmingham (EPA, Reuters, ara)

Situace ve Velké Británii se nelepší. Londýn sice poprvé zažil relativně klidnou noc, násilí se ale přesunulo do dalších měst. V Birminghamu včera zemřeli tři mladí Pákistánci, když se snažili bránit svou komunitu před chuligány. Na chodníku do nich najelo auto. Dva byli okamžitě mrtví, třetí podlehl zraněním v nemocnici.

V Londýně bojuje o život i muž ve středním věku. Hrdinně se postavil skupině mladíků, kteří chtěli zapálit popelnice. Zbili ho, povalili na zem a brutálně kopali do hlavy. Nakonec ho okradli. Všemu přihlížel policista, který se bál zasáhnout, protože útočníci byli v přesile.

Požáry, drancování, rabování a útoky výtržníků zažili na vlastní kůži i obyvatelé Nottinghamu, Liverpoolu, Leicesteru a dalších měst. Gangy zapalují auta láhvemi s benzinem, ničí výlohy a z cihel, které zbyly ze zapálených domů, stavějí barikády.

Do násilností se zapojují i děti ve věku od 8 do 12 let. Jen v Londýně bylo od soboty zatčeno 768 lidí. Podle Scotland Yardu bylo zraněno 111 policistů.

Důvodem útoků je smrt černocha Marka Duggana (†29), který byl ve čtvrtek zastřelen policií. Nyní vyšlo najevo, že na policisty vůbec nestřílel.

Zachraňoval umírajícího, nevěděl,  že je to jeho syn

Tariq Jahan se nerozpakoval dát umělé dýchání těžce raněnému zkrvavenému mladíkovi. Že má před sebou umírajícího syna, se dozvěděl až později. Snaha byl ale marná.

Haroon Jahan (†21) přišel společně s Abdulem (†31) a Shazadem (†30) Nasirovými  o život, když se snažil chránit obyvatele pákistánské komunity. Na chodník před obchodem, kde hlídkovali, vjelo v plné rychlosti auto a srazilo je k zemi. Policie už zatkla podezřelého mladíka (32).

Stalo se během nepokojů

➤ Prodej baseballových pálek v Británii se v posledních dnech šedesátinásobně zvýšil. Pálky si pořizují jak útočníci, tak lidé bránící svůj majetek.

➤ Na 700 Sikhů (vyznavačů indického náboženství) se v turbanech shromáždilo v londýnské čtvrti Southall k obraně svého chrámu. Někteří měli meče, jiní hokejky.

➤ Vypleněna byla restaurace v londýnském Notting Hillu, která patří kuchaři Jamiemu Oliverovi (36). Další obětí je zpěvák skupiny Oasis Liam Gallagher (38). V Manchesteru byl vyrabován jeho módní butik Pretty Green.

➤ Napadena byla i prostitutka Helen Wood (24), kterou »proslavil« sex s fotbalistou Waynem Rooneym. Výtržníci ji povalili a dvě ženy ji kopaly do tváře.

➤ Žena, která v pondělí večer vyskočila v londýnském Croydonu z okna hořícího domu, pochází z východní Evropy a do Británie přijela za prací. Je jí kolem čtyřiceti, její totožnost policie zatím tají.

➤ V Birminghamu zaútočili výtržníci na dětskou nemocnici. Zaměstnanci vchod do ní ubránili. Dovnitř se ale nedostali ani příbuzní nemocných, mezi nimi Chris a Julie BryonEdmondovi, kteří chtěli strávit noc s  umírající měsíční dcerkou Lottie, které selhávají játra.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.