Největší záhady Česka: Za tajemstvím studánek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Největší záhady Česka: Za tajemstvím studánek

Dolní  hřbitov, na němž  je údajně  pohřben zlý správce Ulrich.
Dolní hřbitov, na němž je údajně pohřben zlý správce Ulrich. (Profimedia.cz, ara)

Lidé žijící v české kotlině uctívali odedávna vodní prameny, přinášeli jim oběti a starali se o ně. V křesťanské éře nastoupili na místa pohanských bůžků křesťanští svatí, ale význam posvátných pramenů se nezmenšil. Není divu, vždyť patronkou vod, a tedy i pramenů, se stala sama Panna Maria.

Pramen je místem průniku tří živlů – vody, země a vzduchu. Není proto divu, že se na takových místech mnohdy dějí podivné věci. Místem doslova protkaným posvátnými a léčivými prameny je Šumava.

Jedním z mnoha míst, které nás bude zajímat, je obec Stachy na Prachaticku. Zdejší zázračný pramen, zasvěcený Panně Marii Sedmibolestné, není daleko od autobusového nádraží. Váže se k němu řada legend.

První o dívce, která měla nemocné oči a oslepla, ale poté, co si oči omyla zázračnou vodou, opět prohlédla. Druhá legenda se vztahuje k obrazu Panny Marie. Zadívámeli se na něj pozorněji, zjistíme, že Panně Marii, která drží Ježíše Krista sejmutého z kříže, protíná hruď (srdce) sedm mečů.

Těchto sedm mečů znázorňuje sedm bolestí Panny Marie. Jsou však také alegorickým znázorněním sedmi paprsků kosmické energie, která proudí vesmírem. Obraz je velmi sugestivní, a jsteli citlivější, možná že při pohledu na něj začne bolet srdce i vás.

Zázračný obraz

Lze tedy usuzovat, že obraz označuje místo, které je energeticky zajímavé. Zvláštní je, že obraz v horní části bez zjevné příčiny černá. Legenda, která se k obrazu vztahuje, praví, že když byl ve dvacátých letech odnášen k opravě, mužům, kteří jej nesli, se zdál stále těžší a těžší, až jej vůbec nemohli unést.

V kostele, kam byl obraz z kaple přemístěn, zčernal a oba muži, kteří jej stěhovali, zemřeli na podivnou nemoc. Poté, co byl vrácen zpět do kaple, začal obraz opět světlet, pouze horní okraj zůstal dodnes tmavý.V souvislosti s tímto příbse také vypráví o proroctví, které předpovídalo válku.

Zčernalý obraz měl údajně zesvětlet během dvanácti let před velkou válkou. Tento proces začal v roce 1926 a zesvětlení pokračovalo ve třech fáZdejší studánka je navíc prý jednou ze tří, které označují území, jež zůstane při velkém světovém neštěstí uchráněno.

Zbylé vrcholy trojúhelníku tvoří další mariánské studánky, jedna nedaleko Zdíkova, druhá u Brnišova.

Zítra: Svědectví z archivu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.